DNA-baseret proceskontrol for bedre holdbarhed og mindsket madspild (DNAPROKON)
Projektet DNAPROKON vil udvikle et nyt processtyringsværktøj, som skal hjælpe med at reducere madspild i værdikæden fra forarbejdning til forbruger.
Processtyringsværktøjet DNAPROKON består af tre moduler: analyse af mikroorganismer i produktionsmiljø og fødevarer, databehandling samt proceskontrol. Det nye er, at projektet kombinerer eksisterende DNA-baserede analysemetoder med nye teknikker til prøveforberedelse samt grundigt kendskab til proceshygiejne og holdbarhed.
Projektet gennemføres i 4 arbejdspakker
AP1 omhandler kortlægning af holdbarhedsforringende mikroorganismer i produktionsmiljø og produkter. Den mikrobielle komposition i produkter, produktionsmiljø og fordærvede produkter bestemmes ved DNA-sekventering. Prøveforberedelsen optimeres fx ved filtrering og oprensning, så sensitiviteten af DNA-sekventeringen øges. Mikroorganismer, der er afgørende for holdbarheden, identificeres, og det fastlægges hvor i miljøet de findes. Ligeledes udvikles et IT-værktøj, som kan hjælpe virksomhederne med at få overblik over forekomst og spredning af fordærvelsesorganismer.
I AP2 udvikles en industriel anvendelig hurtigmetode til påvisning af de holdbarhedsforringende mikroorganismer i produktionsmiljø og fødevarer. Prototypen testes i DMRI’s pilot plant samt hos de deltagende virksomheder.
AP3 fokuserer på industriel test af ”DNAPROKON”. Anvendeligheden af hurtigmetoden og IT-værktøj testes hos de deltagende virksomheder, hvor det kobles med den daglig hygiejneovervågning samt holdbarhedsovervågning af produkterne.
AP4 afvikles parallelt med AP1-3 og omfatter bæredygtighedsvurdering og fastlæggelse af de miljø- og klimamæssige konsekvenser ved implementering af DNAPROKON. Den miljø- og klimamæssige betydning af DNAPROKON kvantificeres og vurderes med fokus på hele værdikæden fra fødevareforædling til forbruger. Ligeledes inddrages tværgående markedsanalyser til at belyse forbrugernes reaktion på forlænget holdbarhed af RTE-produkter som følge af forbedret processtyring.
Deltagere
Virksomhederne Cater Food, Atria, Stryhns og Simple Feast dækker produktion af pålæg, bordsaucer, salater samt middagsretter. Disse forskellige produkttyper og -miljøer muliggør udbredelse af processtyringsværktøjet bredt i fødevarebranchen. DMRI, Teknologisk Institut bidrager med isolering af mikroorganismer, prøveforberedelse og implementering af værktøjet DNAPROKON i fødevarevirksomhederne. Københavns Universitet medvirker ved identifikation af mikroorganismer og udvikling af hurtigmetode til industriel brug. Danmarks Tekniske Universitet står for bæredygtighedsvurdering og fastlæggelse af de miljø- og klimamæssige konsekvenser ved implementering af DNAPROKON.
Projektets varighed og finansiering:
2020-2023
Projektet finansieres af: Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Miljø- og Fødevareministeriet; Resultatkontrakt om bæredygtighed finansieret af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen under Uddannelses- og Forskningsministeriet; og ved aktiviteter udført af de deltagende virksomheder.
Se frokostwebinar - Find de mikroskopiske syndere med DNA-baserede metoder
STATUS:
Artikler + posters:
Koch, AG (2023) Bekæmp madspil - det er godt for klimaet. Fødevaremagasinet december, side 16-17
Bygvraa Svenningsen, N., Koch, AG. (2023) DNA-baseret identifikation af mikroorganismer. Plus Proces nr. 8, side 20-21
Koch, AG. (2023) Fødevarekonference på Teknologisk Institut 26. oktober
Svenningsen, NB, A.G. Koch & D.S. Nielsen (2023) Hvad fordærver mit produkt? DNA-baseret identifikation af mikroorganismer (Plusproces
Groth Storgaard, B. (2023) Køler du din mad rigtigt ned? Samvirke 5. oktober, interview
Lüthje, F., Svenningsen, N.B. & D. Sandris Nielsen (2023) Hvad fordærver mit produkt? DNA-baseret identifikation af mikroorganismer. Plus Proces, November 2023
Koch, AG, Jakobsen, T. (2022) 16S rRNA gene sequencing a tool for process control. Poster til Food Micro, Athen
Koch, AG., Lüthje, F., Meinert, L. (2022) DNA-sekventering klar til test i fødevarevirksomheder. Fødevaremagasinet januar, side 16
Storgaard, BG., Koch, AG., Jacobsen, T. (2021) DNA-sekventering - premiere på felttest. Plus Proces, 1, side 24
Koch, AG. (2021) DNA-teknologi afslører uønskede bakterier i madvarer. Levnedsmiddelbladet nr. 6
Grønbeck, M., Storgaard, B., Meinert, L. (2020) Kan sensorisk kvalitet forudsiges med DNA-analyse? Fødevaremagasinet december, side 16
Relevante links:
DNA-test skal afsløre bakterier i madvarer - mst.dk
DNA-test skal afsløre bakterier i madvarer - gudp.lbst.dk
Premiere på at-line sekventering i fødevarevirksomhed - Teknologisk.dk