DNA-baseret proceskontrol for bedre holdbarhed og mindsket madspild (DNAPROKON)

Anette Granly Koch

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 25 39.

dnaprokon

DNA-baseret proceskontrol for bedre holdbarhed og mindsket madspild (DNAPROKON)

Projektet DNAPROKON vil udvikle et nyt processtyringsværktøj, som skal hjælpe med at reducere madspild i værdikæden fra forarbejdning til forbruger.

Processtyringsværktøjet DNAPROKON består af tre moduler: analyse af mikroorganismer i produktionsmiljø og fødevarer, databehandling samt proceskontrol. Det nye er, at projektet kombinerer eksisterende DNA-baserede analysemetoder med nye teknikker til prøveforberedelse samt grundigt kendskab til proceshygiejne og holdbarhed.

Projektet gennemføres i 4 arbejdspakker

AP1 omhandler kortlægning af holdbarhedsforringende mikroorganismer i produktionsmiljø og produkter. Den mikrobielle komposition i produkter, produktionsmiljø og fordærvede produkter bestemmes ved DNA-sekventering. Prøveforberedelsen optimeres fx ved filtrering og oprensning, så sensitiviteten af DNA-sekventeringen øges. Mikroorganismer, der er afgørende for holdbarheden, identificeres, og det fastlægges hvor i miljøet de findes. Ligeledes udvikles et IT-værktøj, som kan hjælpe virksomhederne med at få overblik over forekomst og spredning af fordærvelsesorganismer.

I AP2 udvikles en industriel anvendelig hurtigmetode til påvisning af de holdbarhedsforringende mikroorganismer i produktionsmiljø og fødevarer. Prototypen testes i DMRI’s pilot plant samt hos de deltagende virksomheder.

AP3 fokuserer på industriel test af ”DNAPROKON”. Anvendeligheden af hurtigmetoden og IT-værktøj testes hos de deltagende virksomheder, hvor det kobles med den daglig hygiejneovervågning samt holdbarhedsovervågning af produkterne. 

AP4 afvikles parallelt med AP1-3 og omfatter bæredygtighedsvurdering og fastlæggelse af de miljø- og klimamæssige konsekvenser ved implementering af DNAPROKON. Den miljø- og klimamæssige betydning af DNAPROKON kvantificeres og vurderes med fokus på hele værdikæden fra fødevareforædling til forbruger. Ligeledes inddrages tværgående markedsanalyser til at belyse forbrugernes reaktion på forlænget holdbarhed af RTE-produkter som følge af forbedret processtyring.

 

Deltagere

Virksomhederne Cater Food, Atria, Stryhns og Simple Feast dækker produktion af pålæg, bordsaucer, salater samt middagsretter. Disse forskellige produkttyper og -miljøer muliggør udbredelse af processtyringsværktøjet bredt i fødevarebranchen. DMRI, Teknologisk Institut bidrager med isolering af mikroorganismer, prøveforberedelse og implementering af værktøjet DNAPROKON i fødevarevirksomhederne. Københavns Universitet medvirker ved identifikation af mikroorganismer og udvikling af hurtigmetode til industriel brug. Danmarks Tekniske Universitet står for bæredygtighedsvurdering og fastlæggelse af de miljø- og klimamæssige konsekvenser ved implementering af DNAPROKON.

 

Projektets varighed og finansiering:

2020-2023

Projektet finansieres af: Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Miljø- og Fødevareministeriet; Resultatkontrakt om bæredygtighed finansieret af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen under Uddannelses- og Forskningsministeriet; og ved aktiviteter udført af de deltagende virksomheder.

 

 

Se frokostwebinar - Find de mikroskopiske syndere med DNA-baserede metoder 

 

 

STATUS:

 

Artikler + posters:

Koch, AG (2023) Bekæmp madspil - det er godt for klimaet. Fødevaremagasinet december, side 16-17

Bygvraa Svenningsen, N., Koch, AG. (2023) DNA-baseret identifikation af mikroorganismer. Plus Proces nr. 8, side 20-21

Koch, AG. (2023) Fødevarekonference på Teknologisk Institut 26. oktober 

 

Svenningsen, NB, A.G. Koch & D.S. Nielsen (2023) Hvad fordærver mit produkt? DNA-baseret identifikation af mikroorganismer (Plusproces

Groth Storgaard, B. (2023) Køler du din mad rigtigt ned? Samvirke 5. oktober, interview

Lüthje, F., Svenningsen, N.B. & D. Sandris Nielsen (2023) Hvad fordærver mit produkt? DNA-baseret identifikation af mikroorganismer. Plus Proces, November 2023

Koch, AG, Jakobsen, T. (2022) 16S rRNA gene sequencing a tool for process control. Poster til Food Micro, Athen 

Koch, AG., Lüthje, F., Meinert, L. (2022) DNA-sekventering klar til test i fødevarevirksomheder. Fødevaremagasinet januar, side 16

Storgaard, BG., Koch, AG., Jacobsen, T. (2021) DNA-sekventering - premiere på felttest. Plus Proces, 1, side 24

Koch, AG. (2021) DNA-teknologi afslører uønskede bakterier i madvarer. Levnedsmiddelbladet nr. 6

Grønbeck, M., Storgaard, B., Meinert, L. (2020) Kan sensorisk kvalitet forudsiges med DNA-analyse? Fødevaremagasinet december, side 16

 

Relevante links:

DNA-test skal afsløre bakterier i madvarer - mst.dk

DNA-test skal afsløre bakterier i madvarer - gudp.lbst.dk

Premiere på at-line sekventering i fødevarevirksomhed - Teknologisk.dk