Fjernelse af PFAS fra deponiers perkolat

Caroline Kragelund Rickers

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 29 40.

fjernelse af PFAS

Fjernelse af PFAS fra deponiers perkolat

Deponiers spildevand, også kaldet perkolat, er stærkt forurenet med PFAS og andre miljøfarlige forurenende stoffer (MFS), som renseanlæg ikke er designet til at fjerne effektivt. Det bevirker at disse MFS, overvejende passerer igennem renseanlæg og dermed ender i vores vandmiljø hvilket udgør en alvorlig trussel mod miljø og vandkvalitet.

Et nyt projekt vil teste og udvikle innovative løsninger til at reducere PFAS-forurening i perkolat.

Fra pilotanlæg til fuldskala implementering – nye teknologikoncepter mod PFAS-forurening

Projektet, der er et samarbejde mellem Teknologisk Institut, VandCenter Syd, Odense Renovation, Fjernvarme Fyn, Rambøll, og ECT2 vil finde metoder til at håndtere deponiernes spildevand (og slam) på en bæredygtig og økonomisk måde.

Det er i dag relativt simpelt at opnå en stor reduktion (op mod 90%) af PFAS gennem en målrettet flokkulering kombineret med Fluorflok, hvor primært de langkædede PFAS opkoncentreres i en slamfase som efterfølgende skal håndteres. Teknologien er simpel men behandlingsprisen er relativt høj og derfor er der behov for at optimere dette trin yderligere, samt at finde den mest optimale måde at håndtere både vand og slamfraktionen.

Projektet fokuserer bl.a. på to teknologikoncepter, der testes først gennem batchforsøg og dernæst i kontinuerlig drift som varetages af ECT2 og Teknologisk Institut:

  1. Keramiske membraner kombineret med pulveriseret aktivt kul (PAC): Denne løsning forventes at reducere PFAS, herunder kortkædede forbindelser, med op til 98 %.
  2. Ozonering og skumfraktionering: Teknikken anvender mikrobobler til at fjerne både PFAS og organisk materiale (COD/TOC) fra perkolatet.

Projektet introducerer en ny tilgang ved at kombinere flere renseteknologier i et modulbaseret system, der både kan fjernes kortkædede og langkædede PFAS. Samtidig er projektet det første i Danmark, hvor fuldskalaanlæg for PFAS-forbehandling muliggør kontinuerlig testning af avancerede teknologier. Dette sikrer mere pålidelige og praktisk anvendelige resultater. Det nyskabende samarbejde mellem offentlige og private aktører fremmer desuden lokal slamhåndtering gennem pyrolyse eller forbrænding.

FAKTA OM PROJEKTET

Projektets titel:
Fjernelse af PFAS og andre MFS fra hotspots – Odense Nord Miljøcenter

Projektperiode:

  1. november 2024 – 1. maj 2027

Projekttype:
Udviklings- og demonstrationsprojekt

Projektsum:
3.023.879,95 kr.

Formål:
At udvikle samfundsøkonomiske og bæredygtige teknologier til at reducere PFAS i perkolat og skabe lokale løsninger til håndtering af slam.

Partnere:
VandCenter Syd, Odense Renovation, Fjernvarme Fyn, Rambøll, ECT2 og Teknologisk Institut

Understøttede verdensmål:
FN Verdensmål 6  FN Verdensmål 9  FN Verdensmål 12