Forgasning i mindre kedler skal reducere emissioner

René Lyngsø Hvidberg

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 13 68.

Ecodesignboiler

Forgasning i mindre kedler skal reducere emissioner

Et nyt projekt vil udvikle to mindre kedler med forgasning. Dette skal reducere emissioner langt under europæiske Ecodesign krav.

Ecodesign har sat miljøvenlighed og energieffektivitet på dagsordenen og udfordret Europas energiprodukter. Biomassekedler op til 500 kW bliver fra 2020 omfattet af Ecodesign, som omfatter både krav til energieffektivitet og emissioner. Teknologisk Institut vil i et nyt projekt (EcoDesign+ Boiler) skabe en ny kedelgeneration, som går langt ud over Ecodesign kravene. Projektet er støttet af MUDP.

I samarbejde med de to danske kedelproducenter KSM og NBE vil Teknologisk Institut udvikle to nye mindre kedler (<50 kW). Derudover vil der blive udarbejdet en række retningslinjer til den danske branche, som bygger på de forbrændingsprincipper, som de ny-udviklede kedler baserer sig på forudsat, at projektet kommer i mål.

Lavere støv og NOx emissioner end Ecodesign-krav

–I 2022 kommer der igen nye Ecodesign krav. Vi ønsker at være på forkant med udviklingen og derfor er vi gået ind i dette projekt, siger Jannich Hansen, medejer af NBE.

Målet for de nye kedler er, at emissioner af støv bliver 65 % lavere end Ecodesign 2020 krav og NOX bliver 30 % lavere. Samtidig vil årsvirkningsgraden være på 92 % (ifl. EN303-5) og det er lig med høj energieffektivitet, som er vigtig ift. mængden af brændsel.

Forgasning giver renere forbrænding

Innovationen i projektet ligger deri, at de mindre kedler benytter forgasningsprincip kombineret med røggasrecirkulation. Dette giver en renere forbrænding og en miljømæssig gevinst. Princippet har ellers tidligere kun været udnyttet i langt større kedler.

– Pga. et mere effektivt system vil træpillerne blive udnyttet bedre, og det vil reducere både mængden af emissioner og træpiller. På den måde vil de nye kedler være mere miljøvenlige og slutbrugeren kan spare penge på brændsel, siger René Lyngsø Hvidberg, projektleder, Teknologisk Institut.

De nye kedler vil have en primær zone med meget lavt iltindhold og en sekundær zone med tilsvarende højere iltindhold. Normalt har de små kedler blot én zone eller brændkammer.

– Fordelen ved forgasningsprincippet er, at forbrændingen i sekundærzonen sker ved en meget høj temperatur og dette mindsker emissioner. Dog kan den høje temperatur bidrage til termisk NOX, hvorfor recirkulationen kommer ind i billedet. Ved at røggassen ledes tilbage i forbrændingszonen er formodningen, at temperaturen holdes nede på et fornuftigt niveau i forhold til NOX -dannelsen, samtidig med at de eventuelle uforbrændte emissioner får en tur mere i møllen, siger René Lyngsø Hvidberg

Første prototype viser gode takter

Første prototype er ved at blive udviklet forklarer René Lyngsø Hvidberg. Første tests med fuld last viser gode takter for emissionerne, men der er stadig ting, som skal finjusteres både mht. lufttilførsel og konstruktionen.

– Hvis vi kommer i mål, så vil vi have en fordel på bl.a. de italienske, hollandske og tyske markeder, hvor tilskud er baseret på kedler som er mere miljøvenlige end Ecodesign kravene, siger Jannich Hansen, NBE.

Først skal kedlen igennem den helt store tur i test-manegen med en 27-timers test udviklet af Teknologisk Institut. Testen giver svar på, hvorvidt kedlen også brænder rent ude hos en slutkunde. Projektet slutter ved udgangen af 2020.