
Fra affaldsmateriale fra fødevareproduktion til konstruktion af nye møbelkomponenter
Er et projekt under Innovationssamarbejde i Biosolutions Zealand II.
Formålet er at udnytte restfraktioner fra fødevareproduktion til udvikling af nye typer af møbelkomponenter til fremme af den cirkulære værdikæde, lavt klimaaftryk og kaskadeudnyttelse.
Projektet er et samarbejde mellem Foersom og Hiort-Lorenzen Designere og Teknologisk Institut med sektionsleder Lars Jeffers Hansen, Træ og Møbler og projektleder Bodil Engberg Pallesen, seniorspecialist indenfor biomaterialer i afd. for Bioressourcer. Teamet har tidligere arbejdet sammen omkring udvikling af en hampestol, med støtte fra bl.a. FBCD (2021-2022). Desuden deltager Bio-2-Products med hampeavler Jørgen Heggelund, som ønsker udnyttelse af restfraktioner fra sin produktion af hamp.
Ideen er at demonstrere at vi kan udnytte råvarer/sidestrømme fra især fødevareindustrien såsom kaffeaffald, mask fra ølproduktion, rapskage fra rapsoliefremstilling, affaldshampefibre fra hampeproduktion, sukkerpulp fra sukkerfabrikation til udvikling af nye design-fremstillede kompositter/komponenter indenfor møbelbranchen, som fx stel- og sokkelkonstruktioner, greb og håndtag.
Projektgruppen har stor viden om skalkonstruktioner til møbler dels med vores og Normann Copenhagens netop lancerede hampestol Mat-Chair, som projektdeltagerne alle har været en del af at udvikle. Vi anvender således også afskær fra produktioner af Mat-Chair hampestolen.
Projektet modtager støtte fra Innovationssamarbejde i Biosolutions Zealand II.