IGENBO - På vej mod en mindre klimabelastende boligkultur

Sára  Finsdóttir

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 18 41.

nedrivning af parcelhus

IGENBO - På vej mod en mindre klimabelastende boligkultur

I Danmark river vi i gennemsnit omkring 1.100 enfamiliehuse ned hvert år, som erstattes med nyt. Det svarer til, at tre huse jævnes med jorden om dagen.Det koster klimaet dyrt. Mange, blandt andet FN’s klimapanel, peger derfor på renovering af bygninger som et vigtigt greb til at nedbringe byggeriets klimaaftryk.

IGENBO er et forsknings- og formidlingsprojekt, der undersøger tendensen til at nedrive enfamiliehuse fremfor at renovere dem. IGENBO er et samarbejde mellem Teknologisk Institut, BUILD (Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet) og rådgivningsvirksomheden Responsible Assets

Projektet er finansieret af Forenet Kredit og har til formål at:

  • Undersøge hvorfor 1.100 enfamiliehuse rives ned årligt
  • Faktatjekke udbredte forestillinger om renovering
  • Give boligejere et bedre beslutningsgrundlag
  • Fremme anvendelse af eksisterende bygninger

Faktatjek af myter om renovering af enfamiliehuse
Projektet adresserer fem centrale myter om renovering, som er udvalgt sammen med rådgivere, der er i kontakt med nuværende og kommende husejere. Med de fem faktatjek gives konkrete værktøjer til både boligejere og rådgivere indenfor realkredit og banker.

De fem faktaark kan hentes her:

Introduktion
Faktatjek 1: Husets klimabelastning
Faktatjek 2: Husets salgspris
Faktatjek 3: Husets stand
Faktatjek 4: 1960'er- og 1970'er huset
Faktatjek 5: Viden om renovering

Riv ned og byg nyt eller bevar enfamiliehuset
Ved hjælp af surveys og interviews med husejere har projektgruppen afdækket de overvejelser og barrierer, husejerne oplever i forhold til at bygge nyt eller renovere. Ikke mindst hvilken rådgivning de modtog undervejs. Rådgiverne er nemlig det andet omdrejningspunkt for projektet: hvem rådgiver husejerne og hvordan ser rådgiverne deres muligheder for og opgave i forhold til at sætte fokus på det klimarigtige valg? Dét undersøger projektet også.

På den baggrund har projektet samlet viden og givet indblik i dynamikkerne omkring husejerens valg, og dermed også forslag til, hvordan husejerne får bedre rammer for at træffe det klimavenlige valg, når overvejelsen går på om huset skal renoveres eller rives ned. Projektets anbefalinger kan læses herunder.

Publikation

Projektets fire anbefalinger: 

  • Politisk: Kommuner bør i højere grad sætte fokus på bevaring af enfamiliehuset i bl.a. lokalplaner og i dialogen med kommunens borgere. Men også lovgivning, der lægger afgifter på nybyggeri og affald eller indfører kulturfremmende principper som ”forklar eller bevar”, vurderes som en effektiv måde at få flere til at renovere frem for at rive ned og bygge nyt.
  • Kulturelt. Der bør iværksættes offentlige kampagner i mainstreammedier, så̊ boligkøbere og markedsaktører omkring dem får øjnene op for renovering som attraktivt frem for nybyg.
  • Kompetence: Boligkøbere bør kunne tilgå̊ uvildig viden om fordele og ulemper ved henholdsvis renovering, nedrivning og nybyggeri. Og ved indsatser der gør boligkøbere mere fortrolige med reparation af eget hus.
  • Markedstilbud: Håndværkere bør i højere grad markedsføre renovering af (alle typer) enfamiliehuse – herunder pakkeløsninger til boligkøberen. Ejendomsmæglere bør vise, hvordan et hus ser ud i renoveret stand, og anskueliggøre for boligkøberen, hvad renovering betyder for CO2-aftryk, ressourcer og økonomi. Banker bør anspore til renovering gennem långivning og rådgivning om, hvad renovering betyder for både CO2-aftryk, ressourcer og økonomi. 

 

Hent publikation her

Fakta

  • Partnere: Teknologisk Institut (projektleder) , BUILD – Aalborg Universitet, konsulentvirksomheden Responsible Assets.
  • Finansiering: Forenet Kredit​, der har finanseret projektet.
  • År: fase 1: 2023-2024 (afsluttet februar 2024) og fase 2: 2024-2025 (afsluttes april 2025)
  • Andet: Projektet har et søsterprojekt (IGENBO Potentialer), med ovenstående partnere herudover DTU, som er finansieret af Realdania.

Fotokredit: Susie M. Frederiksen

 

Udvalgte artikler og omtale