Industriel mediator til neutron- og røntgenanalyser på Big Science faciliteter
Aktivitetsplan nr. B5 - 2019-2020
Med etableringen af verdens førende neutron- og røntgenkilder i Lund (ESS og MAX-IV) og Hamburg (DESY og European-XFEL), står danske virksomheder med en enestående mulighed for at anvende nye analyseværktøjer i deres udvikling af produkter og processer.
Faciliteternes primære sigte er forskning, men industrien kan i høj grad drage fordel af de nye analysemuligheder til at skabe innovation – hvis de får den rette hjælp.
Kendskabet til teknikkernes industrielle nyttevirkninger er stadig lavt pga. deres kompleksitet hvorfor denne aktivitetsplan skal øge virksomhedernes forståelse for den nytte de kan få ud af neutron- og røntgenanalyser (n/x analyser).
Aktivitetsplanen ”Danmarks Industrielle Neutronlab” (2017-18) har gennem industricases dokumenteret, at på flere områder kan teknikkerne danne basis for kommercielle services for en stribe forskellige målgrupper, fx inden for:
- Måling af rest-spændinger med neutroner for den danske vindmølleindustri med det formål at reducere materialeomkostninger ved at skrue ned for konservative sikkerhedsfaktorer.
- Bestemmelse af molekylære interaktioner mellem fedt, protein og stivelse til optimering af -produkter og processer i fødevareindustrien.
- Undersøgelse af materiale- og grænseflade-defekter i plast/metal komponenter for produktionsoptimering i fremstillingsindustrien.
Vi vil fortsætte udviklingen af teknisk specifikke analyseydelser, som de ovenstående, i tæt samarbejde med de virksomheder, der repræsenterer den fremtidige målgruppe for ydelserne, nemlig innovative virksomheder inden for plast/metal fremstillingsindustrien (herunder producenter til aerospace, offshore og vindmølleindustrien), maling/lak producenter, fødevareproducenter og medico/pharma industrien.
For at opbygge den nødvendige erfaring og kapaciteten før ESS åbner i 2025, anvendes i mellemtiden lignende faciliteter rundt om i Europa.
At realisere det maksimale industrielle udbytte af n/x faciliteterne fordrer desuden etablering af en ny type servicefunktion bygget på stærk teknisk specialistviden koblet med forretningsmæssig forståelse for værdiskabelse og prioriteringer hos virksomhederne.
Denne service løftes af en meget snæver, men voksende gruppe virksomheder som i Europæisk sammenhæng kaldes mediator eller intermediary virksomheder, som lever af at tage virksomhedernes problemer hele vejen fra problemdefinition og identifikation af de rette værktøjer (herunder n/x analyser) og få gennemført og analyseret komplekse målinger ved Big Science faciliteter.
Teknologisk Institut, Bioneer og FORCE Technology vil på deres fagtekniske område opbygge denne mediator-funktion, mens Alexandra Instituttet vil udvikle generiske løsninger til databehandling og analyser på tværs af aktivitetens fagtekniske områder.
Aktiviteten omtalt ovenfor er bl.a. støttet af Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte under Uddannelses- og Forskningsministeriet.