Industriel produktion af billedskærme af beton rykker tættere på
Betoncentret på Teknologisk Institut har udviklet en automatiseret produktionsmetode til Dupont Lightstone. På sigt kan det føre til hele betonfacader eller vægge, der kan vise billeder.
Ultrakreativ brug af beton har taget et stort hop fremad i kraft af et projekt, som Betoncentret på Teknologisk Institut har gennemført i samarbejde med virksomheden Dupont Lightstone, der blandt andet arbejder med at indstøbe lysledere i beton, så betonen kan bruges som skilt, udsmykning eller computerskærm.
Typisk skal der bruges 3.000 lysledere til en betonskærm. Billedkvaliteten afhænger af hvor tæt og præcist, det er muligt at placere lyslederne.
Projektet, der er finansieret af en Videnkupon fra Forsknings- og Innovationsstyrelsen, har udviklet en automatiseret måde at placere de mange lysledere på. Hidtil er det sket ved håndkraft, og det har været en væsentlig barriere for produktet.
Bedst er det, hvis lyslederne placeres med en nøjagtighed på +/- en halv millimeter og danne en vinkel med overfladen, der højst må afvige +/- en halv grad. Ellers bliver billedet ikke godt nok. Den korrekte vinkel er ikke mindst svær at opnå, hvis betonen skal have en krum eller dobbeltkrum overflade.
Fordelen ved den ny metode til at indstøbe lysledere i beton er, at en robot sikrer en hurtig og præcis placering. På sigt vil det kunne anvendes til hele vægge og facader med lysledere.
Den nye produktionsmetode er udviklet i Betoncentrets højteknologiske betonlaboratorium, som blandt andet råder over en industrirobot til automatisk fremstilling af støbeforme ud fra en computermodel af emnet.
I det konkrete tilfælde udfræser robotten en støbeform i polystyren. Derefter lægges et tyndt lag epoxy på formens overflade, som skal være glat og hård. Herefter borer robotten et hul gennem epoxylaget for hver lysleder, hvorefter lysledere kan presses fast i hullerne.
”Fordelen ved denne metode er, at robotten placerer hullerne meget nøjagtigt og meget hurtig. Det er en spændende teknik, som endnu kun er i sin vorden. På sigt vil vi se hele vægge og facader med lysledere, og det åbner mange nye muligheder ”, siger konsulent Johannes Rauff Greisen fra Betoncentret.
Christoffer Dupont fra Dupont Lightstone tilføjer, at det lige som ved andre typer skærme gælder, at antallet af pixels har stor betydning for billedkvaliteten.
”Derfor gør robotten det muligt at lave skærme med langt bedre billedkvalitet end før, fordi det bliver muligt at håndtere et stort antal fibre og dermed opnå mange pixels”, siger Christoffer Dupont.
Når alle fibrene er monteret, udstøbes formen med beton. Efter hærdning fjernes formen, hvorefter fiberenderne skæres af, og overfladen diamantslibes. Den modsatte ende af fibrene samles i et bundt, der fx belyses af en projektor, så fibrene overfører billedet til betonens overflade.