Kan madspild reduceres med kunstig intelligens?

Inger  Olesen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 18 84.

Kan madspild reduceres med kunstig intelligens?

Madspild i fødevareproduktionen kan snart være fortid. En ny applikation digitaliserer den ellers manuelle kvalitetskontrol ved hjælp af maskinlæring og kunstig intelligens. Det giver både økonomiske og klimamæssige gevinster.

Projektperiode: maj 2021 til april 2025

 

I Danmark opstår 19% af det samlede madspild i produktionen af fødevarer. Et tab, som både mærkes økonomisk hos fødevareproducenterne, men også i vores miljø, der belastes unødigt med 133.000 ton madspild pr. år.

Som det er i dag, er fødevareproducenterne i høj grad afhængige af erfarent personale til at korrigere processer og recepter ved produktionslinjerne, når noget afviger fra normalen. Det er en fremgangsmåde, der gør virksomhederne sårbare over for udskiftning af personale og personalets erfaring. Og som kan lede til øget produktionsspild.

 

Kunstig intelligens i produktionslinjerne

REPROS (REduktion af PROduktionsSpild) er en ny applikation, der kan minimere produktionsspild i fødevarevirksomheder. Applikationen kan tidligt i produktionen forudsige, hvilke handlinger operatørerne skal udføre for at korrigere for varierende råvare- og procesforhold og dermed forhindre produktionsspild. Den er udviklet af Teknologisk Institut, Leighton Foods, Easyfood og Data Intelligence. 

Applikationen er udviklet ved at opsamle data fra kritiske processer i produktionerne hos Leighton Foods og Easyfood, som analyseres og identificeres ved brug af maskinlæring og kunstig intelligens.

– Vi håber fx at kunne bruge vision-teknologi til at vejlede operatørerne, når de kvalitetsvurderer produkter, som kører forbi dem på produktionslinjerne, forklarer fabrikschef Peter Mortensen fra Easyfood.

 

Udnytter eksisterende data

Fødevareindustrien opsamler i dag masser af procesdata til kvalitetsvurdering og overvågning af fødevaresikkerhed. Dette data bruges dog oftest ikke til prædiktion og reduktion af produktionsspild. Og mange fødevarevirksomheder kender ikke mulighederne for at digitalisere fødevareproduktionen og derved gøre den grønnere og mere lønsom.

– Det handler om at indsamle viden om råvarer og udnytte de informationer, som ligger gemt i procesdata. Kobler vi de to ting sammen med operatørernes erfaringer, har operatørerne de bedste forudsætninger for at vurdere og korrigere i produktionen. Det reducerer direkte produktionsspildet, siger Inger Olesen, sektionsleder på Teknologisk Institut.

 

”REPROS”-projektet kører fra februar 2021 til januar 2025. Samarbejdet mellem Teknologisk Institut, Leighton Foods, Easyfood og Data Intelligence er støttet af GUDP under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.