Kvalitet af kød fra hangrise og immunokastrerede hangrise - AP1. Kvalitet af kød fra Immunokastrerede danske hangrise
Vælg side
Projektets formål er at udarbejde et opdateret beslutningsgrundlag til den danske kødindustri for produktion af hangrise og kødprodukter baseret på råvarer fra hangrise.
Målet med AP1 er at undersøge kvaliteten af kød fra danskproducerede immunokastrerede hangrise.
Kvartalsrapport 4. kvartal 2024
Det vigtigste nye output er, at resultater fra screeningsforsøget udført på 40 immunokastrerede hangrise (10 fra hver af 4 leverandører) er rapporteret. Resultaterne viste at: •Kødkvalitetsniveauet i immunokastrater er på samme niveau som tidligere rapporteret for galte og sogrise •Antallet af dage mellem 2. vaccination og slagtning har betydning for testikelstørrelse, jo flere dage, desto større er reduktionen i testiklernes størrelse (og desto lavere er indholdet af androstenon). •Proteininholdet i kød fra immunokastrater er på et niveau mellem hangrise og galte •Konsistens (udtryk for mørhed) er både påvirket af kødprocentniveau og dage mellem 2. vaccination og slagtning. De gennemførte undersøgelser viste, at jo højere kødprocent, desto mindre mørt er kødet. Og jo længere tid mellem 2. vaccination og slagtning (øget galtpræg), desto mere mørt er kødet. |
Den næste store aktivitet i projektet er at planlægge og gennemføre undersøgelser på immunokastrede hangrise fra SEGES-fodringsforsøget. Grisene forventes slagtet i februar/marts 2025. |
Kvartalsrapport 3. kvartal 2024
Det vigtigste nye output er, at screeningsforsøget med immunokastrerede hangrise er gennemført i uge 35. Der indgik 10 grise fra 4 leverandører i screeningen. Grisene blev slagtet over to dage (tirsdag og torsdag), kvalitetsanalyser blev gennemført dagen efter: pH, farve, dryptab. Dertil analyseredes kødets kemiske sammensætning og konsistens i kammen, mens androstenon og skatol blev analyseret i nakkespækket. Brystflæsk blev bedømt for slaskethed, og testiklerne blev målt og vejet. Alle forsøgsgrise var uden veterinærbemærkninger. Analyse af de hjemtagne prøver og databehandling pågår. Litteraturopsamling med fokus på spisekvalitet af kød fra immunokastrater viste, at der oftest gennemføres sammenligningsforsøg, hvor kød fra immunokastrater sammenholdes med hhv. galte og intakte hangrise. Generelt ses der i studierne den samme rangorden af kødet ved vurdering af smag og mørhed gående fra bedst til dårligst: galte; immunokastrater; hangrise. Krydsning og opvækstforhold kan også påvirke spisekvaliteten og kan vekselvirke med betydning af køn. |
Den næste store aktivitet i projektet er at færdiggøre alle de kemiske analyser på immunokastraterne og rapportere resultaterne. Dertil skal de kommende fodringsforsøg planlægges sammen med SEGES. |
Kvartalsrapport 2. kvartal 2024
Det vigtigste nye output er, at følgegruppen prioriterede, at der skal gennemføres en kvalitetsscreening af danskproducerede immunokastrerede hangrise (immunokastrater) fra en besætning, der er klar til at teste immunokastration. Screeningen medvirker dermed til, at der i projektet indhentes data på immunokastrater i indeværende år. Screeningen er planlagt gennemført i sensommeren/efteråret 2024, og resultaterne herfra vil give mulighed for at vurdere kvaliteten af kød fra immunokastrerede hangrise og kan dermed danne baseline for det mere detaljerede fodringsforsøg, der planlægges gennemført sammen med SEGES (projektet Griseproduktion med klimaeffekt) i 2025. Nærværende projekt søges udvidet og forlænget for at kunne medvirke i det omtalte SEGES-fodringsforsøg. Der er som optakt til screeningsforsøget gennemført en litteraturindsamling med fokus på kvalitet af kød fra immunokastrater. Planlægning af screeningen pågår. |
Den næste store aktivitet i projektet er at gennemføre screeningsundersøgelserne og udarbejde rapport om forsøgets resultater. |
Kvartalsrapport 1. kvartal 2024
Det vigtigste nye output er, at følgegruppen for de samlede projektaktiviteter vedr. hangrise er nedsat. Der er aftalt koordineringsmøde med projektlederen fra SEGES, der skal producere de immunokastrerede hangrise til kvalitetsmålingerne. Grisene forventes produceret til efteråret, hvorfor nærværende arbejdspakke kun har få aktiviteter indtil da. |
Den næste store aktivitet i projektet er at afholde følgegruppemøde (april) og påbegynde den indledende koordinering vedr. forsøg med kød fra de immunokastrerede hangrise. |
Se webinar om Hangriseproduktion - Konsekvenser for kødkvalitet?