Lys forude for spændende betonbyggeri på samlebånd
En massefabrikation af skræddersyet og spændende betonbyggeri i Europa til en fornuftig pris – det er målet for et nyt, stort EU-støttet udviklingsprojekt, der ledes af Teknologisk Institut. Forventningen er, at det internationale projekt åbner op for en større revolution i byggebranchen til gavn for arkitekter med sprælske ideer og til glæde for borgere i Europa, der vil bo i unikt betonbyggeri.
Grimt, gråt og kedeligt socialt boligbyggeri fra 70’erne leder ikke ligefrem tankerne hen på beton som et fantastisk byggemateriale med uanede formgivningsmuligheder.
I dagens arkitektur dominerer de velkendte rektangulære geometrier stadig i landskabet. Årsagen skal især findes i betonindustriens standardiserede produktionsapparat. For hvis betonen i dag skal have en kompliceret geometri, er formbygningen en både besværlig, langsommelig og dyr proces. Derfor er det typisk kun prestigeprojekter som fx Ordrupgaardmuseet, der vidner om, at betonbyggeri kan være alt andet end firkantet og trist. Men den udvikling skal nu vendes med det nye fireårige EU-finansierede projekt med Betoncentret på Teknologisk Institut som projektleder.
- Vi kan næsten ikke få armene ned i begejstring over, at vi nu med dette enormt store EU-projekt får sat et internationalt samarbejde i gang, der skal fortsætte udviklingen af den teknologi, som kan gøre det muligt at opføre smukt betonbyggeri i hele Europa, uden det koster ’spidsen af et jetjager’, siger Mette Glavind. Hun leder Betoncentret på Teknologisk Institut, der siden sommeren 2007 har været førende i at forske i beton som et højteknologisk materiale, der kan bruges til en industriel fremstilling af unikabeton i små serier. Og hun ser den økonomiske saltvandsindsprøjtning fra EU som et udtryk for, at den højteknologiudvikling, som Betoncentret har sat i gang med en robot og et fuldautomatisk betonblandeanlæg, er rigtig og salgbar både i Danmark og udlandet. Og flere danske aktører har længe efterspurgt teknologien til unikabyggeri i fuld skala.
Europæisk samarbejde om spændende betonbyggeri
TailorCrete hedder projektet, som samler en række danske og udenlandske aktører på området. Eksempelvis er Dragados – den spanske sværvægter af en entreprenør gået med. Projektet skal sikre, at det – lige fra design til konstruktion – bliver muligt industrielt at fremstille bærende betonkonstruktioner i spændende geometrier enten ude på byggepladserne eller i form af præfabrikerede komponenter.
- Det at lave armeringen (skelettet der skal holde den bærende betonkonstruktion) og forskallingen (støbeformen til betonkonstruktionen) koster i dag hovedparten af byggesummen, og disse udgifter skal bringes ned, fortæller Tine Aarre, der er laboratorieleder på Teknologisk Institut. Hun tilføjer, at en af de store udfordringer i projektet bliver at udvikle en teknologi, som sikrer, at armeringen bliver så stærk og bøjelig, at de unikke betonelementer kan bruges til byggeri af fx højhuse. Og så skal der udvikles nye såkaldte slipmidler til ’smøring’ af formene samt nye forskallingsmaterialer til fremstilling af formene.
Teknologisk Institut vil lave en række workshops og internationale konferencer for at fortælle om og fremvise eksempler på industrielt fremstillet unikabeton for store og mindre aktører inden for området.
- Vi er ikke i tvivl om, at vi vil trække gæster til fra hele Europa. For beton er verdens mest anvendte byggemateriale, og tiden er moden til at lave mere spændende betonbygger i et fornuftigt prisleje til glæde for hele folket i Europa, siger en glad Mette Glavind.
Og en af de udenlandske partere i projektet – et arkitektfirma i Istanbul – har store forventninger til det nye internationale projekt.
- Vi er meget interesserede i at samarbejde om at realisere en masseproduktion af mere spændende betonbyggeri, så vi alle kan nyde synet af smukkere og vidt forskellige bygninger opført til en fornuftig pris. For der er uanede muligheder for at skabe interessante og anderledes geometrier i beton – kun fantasien sætter grænser for en arkitekts leg med denne stenmasse i væskeform, siger Gregers Tang Thomsen fra SUPERPOOL.
Fakta
TailorCrete projektet starter op i august 2009 og fortsætter i de næste fire år. Projektet er medfinansieret af EU-kommissionen under det 7. rammeprogram og har et budget på 65 millioner kr. Teknologisk Institut leder projektet, og de øvrige partnere er Bekaert, Chalmers, Czech Technical University, DesignToProduction, Dragados, El Caleyo Nuevas Technologias, ETH Zürich, Gibotech, Grace, Paschal Danmark A/S, Superpool, Unicon A/S og Syddansk Universitet.
Til venstre ses nutidens industrielt fremstillede standardbyggeri i beton – lidt kedeligt skulle man mene? I midten ses morgendagens unikke betonbyggeri i form af Ordrupgaardmuseet, der ikke er industrielt fremstillet. Til højre ses det komplicerede og dyre ’håndværksarbejde’ med at lave et betonbyggeri med komplekse og avancerede geometrier – noget der skal blive både nemmere og billigere med fremtidens teknologi, der skal udvikles i det EU-støttede projekt TailorCrete.
Teknologisk Institut står i spidsen for et internationalt projekt, hvor en fuldautomatisk robot og andre nye teknologier skal medvirke til at realisere unikke betonbyggerier i hele Europa.