Materialepas for genbrugte byggematerialer

Anke  Oberender

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 31 79.

Bæredygtighed_web

Materialepas for genbrugte byggematerialer

Baggrund for projektet
En af udfordringerne ved at få genbrugte byggematerialer ind på det professionelle marked er dels den mangelfulde og den uensartede dokumentation dels manglende løsninger på udveksling af data på tværs af eksisterende processer og systemer. 

Bygherre, bygherrerådgiver og entreprenør har ved valg og indbygning af materialer – hvad enten det er nye eller genbrugte - styr på, hvilke krav, materialerne vil blive mødt med. Derfor har aktørerne behov for dokumentation, så de kan vurdere om et givent materiale lever op til de funktionelle krav, der bliver stillet. For nye materialer er der en CE-mærkning, mens der for genbrugte byggematerialer ikke er en standardiseret tilgang til dokumentationen. 

Da viden om de genbrugte byggematerialer typisk er mangelfuld og ustruktureret, betyder det, at bygherrer og entreprenører står tilbage med for stor usikkerhed, om et givent genbrugt byggemateriale kan leve op til de krav, der stilles – det kan fx være, at de ikke kan afgøre ydeevnen, levetiden og indhold af skadelige stoffer.

Om projektet
Projektet udføres af Teknologisk Institut, Molio, Contech Lab og Circue med Teknologisk Institut som projektleder i perioden medio 2023 til medio 2024. Projektet er finansieret af Realdania og Grundejernes Investeringsfond. 

Materialepas for genbrugte byggematerialer skal bidrage til en større udbredelse af genbrugsmaterialer i byggeriet. Målet er at udvikle et materialepas for genbrugte byggematerialer, der er bredt funderet og accepteret i byggebranchen.

Materialepasset skal bidrage til gældende dokumentationskrav til materialer og fungere sammen med eksisterende og kommende lovgivning. Det skal desuden kunne integreres med eksisterende digitale løsninger og byggeriets praksis.

Det er ambitionen, at materialepasset skal:

  • være en digital deklaration af alt dokumentation
  • være en frivillig ordning (dvs. ingen certificerende enhed)
  • have bred accept i branchen
  • være bygget på et fælles standardiseret digitalt sprog (dataordbog), der indeholder fælles termer og definitioner

Hvor langt kommer vi indenfor projektets rammer?
Ud fra en grundig aktøranalyse og en undersøgelse af implementeringsforholdende, der begge bygger ovenpå bl.a. arbejdet i Circue projektet og tidligere arbejde i ConTech Lab, opnås en detaljeret forståelse af værdikædens aktørers behov på forskellige tidspunkter i byggeprocessen. Desuden opnås indsigt i, hvilke aktører, der opsamler viden og hvordan. 

Med baggrund i eksisterende projekter – herunder Materialepas for nye materialer (DMCP) – og interviews med aktører i værdikæden, fastlægges struktur og indhold for materialepasset. Dette arbejde er pågående, så de endelige beslutninger om indhold og struktur er endnu ikke fastlagt. 

Der er forventningen, at passet opbygges omkring en generisk skabelon, dvs. bestående af kategorier og egenskaber beskrevet via standardiseret og fælles sprog (dataordbog), samtidig med, at det skal holdes simpelt og overskueligt for brugerne. Oplysningerne og dokumentation om et genbrugsmateriale tilvejebringes igennem materialets livscyklus. Hvor mange og hvilke kategorier og egenskaber, der kan dokumenteres, vil derfor være afhængig af, hvor i livscyklussen materialet er og hvilket materiale, man står med. Når passet udfyldes, bliver det til et specifikt materialepas. 

Det har været afgørende for projektet at understøtte et materialepas, der i fremtiden er digitalt båret, hvilket i praksis betyder, at alle datafelter (egenskaber) i materialepasset er defineret i dataordbogen via unikke termer, definitioner og prædefinerede valgmuligheder. Resultatet af arbejdet understøtter entydig og konsistent anvendelse af materialepassets datafelter i eksisterende og fremtidige digitale løsninger.  

Igennem projektet er byggeriets aktører blevet involveret både til at give input om behov, men også til at konkretisere faglige nødvendige datafelter til materialepasset. I projektet har vi gennem inddragelsen også haft fokus på forankring og implementering af materialepasset – om end det er et længerevarende arbejde, der også fortsætter efter afslutningen af projektet. 

Hvad skal der ske efter projektet?
Indenfor projektets rammer fås et første bud på materialepasset for genbrugte byggematerialer. En første version betyder, at materialepassets datafelter og datamodel kan tages i brug af branchens aktører. Der vil givetvis være behov for justeringer både på indholdet af datafelter og på den digitale struktur, når det har været i brug hos byggeriets parter.  

Der er igangsat flere projekter, der adresserer forskellige problemstillinger og udfordringer i forbindelse med test og dokumentation af genbrugsmaterialer. På EU-niveau og national plan foregår der både relevant standardiseringsarbejde og revision af lovgivning, der har indflydelse på bl.a. rammerne og krav for dokumentation af byggematerialer. Viden og resultater fra udviklingsprojekterne og kommende nye krav kan få betydning for strukturen og indhold i materialepasset og give anledning til opdatering/tilpasning.

Som en del af nærværende projekt gives konkrete forslag til, hvad det næste skridt bør være for at få materialepasset for genbrugte byggevarer forankret og etableret i markedet. Målet er, at materialepasset på sigt bliver bredt anerkendt i branchen, som den måde genbrugsmaterialer skal dokumenteres på – at det bliver en branchestandard. For at det sker, er der behov for at markedsføre materialepasset over en længere periode, og også efter endt projektperiode.