Micalg Prot - Grønt protein til hvid ost
Projektstart - januar 2023
Nye proteinkilder, der betragtes som miljøvenlige, ses som vigtige erstatninger for sojabønner eller fiskemel. Enkeltcellede proteiner (ECP'er) fra mikroalger er velegnede til menneskeligt konsum, fordi de indeholder alle essentielle aminosyrer, kræver mindre vand og jord til at vokse og er fri for herbicider, antibiotika og hormoner. Hindringen i produktionen af mikroalgeproteiner til plantebaseret ost er det grønne pigment klorofyl, som påvirker det endelige produkt.
Formålet med projektet er at screene og identificere mikroalgestammer med højt proteinindhold til produktion af proteiner til plantebaserede oste og smagsforstærkere. Alt arbejde fra screening til dyrkning vil blive udført med mikroalgearter godkendt af European Food Safety Authority (EFSA). Det grønne pigment klorofyl kan påvirke produktets kvalitet med hensyn til farve og smag. For at reducere klorofylindholdet vil vi yderligere manipulere dyrkningsbetingelserne for de proteinrige stammer uden at påvirke mikroalgevæksten og proteinproduktionen. Biomassen vil blive forarbejdet ved hjælp af vores proprietære metoder til fraktionering, ekstraktion og separation før tørring for at forbedre holdbarheden. Produkterne (madingredienserne) vil blive testet i nye veganske fødevarer såsom ost.
Projektet er blevet bevilliget af Food and Bio Cluster Denmark.