Miljørigtig rengøring
Projektets formål er at reducere forbruget af vand og klorholdige desinfektionsmidler anvendt i rengøringsprocessen i kødindustrien, uden at gå på kompromis med den nuværende rengøringskvalitet, fødevaresikkerhed, arbejdsmiljø eller tidsforbruget, der anvendes til rengøring.
Kvartalsrapport 3. kvartal 2024
Det vigtigste nye output er, at en 3-ugers test af desinfektionseffekten af ECA-vand netop er afsluttet. Desinfektionsmidlet er testet ved brug af et kontrolleret setup i DMRI-pilot plant, og effekten af ECA-vand er sammenlignet med konventionelt klorprodukt, som industrien anvender i dag. Desinfektionseffekten er testet på tre overfladetyper: stål, modulbånd og glatte bånd, både med og uden afskyl af ECA-vandet. Dette er relevant, da produktet er godkendt til brug uden efterskyl med vand. Dataanalyse er i gang. Dertil er der igangsæt en række forsøg, der skal afdække potentielle risici ved brug af desinfektionsmidlet uden efterskyl med vand. Dette inkluderer korrosionsrisiko af udstyr samt misfarvning af kød pga. klorrester på båndoverflader. |
Det næste skridt i projektet er, at udføre de sidste test af ECA-vand og derefter udføre databehandling af resultaterne. Disse resultater vil blive diskuteret med følgegruppen under det kommende møde den 7. oktober. På dette møde vil der blive truffet beslutning om eventuelle yderligere tests, der skal udføres. Formidling af testresultater skal gennemføres. |
Kvartalsrapport 2. kvartal 2024
Det vigtigste nye output er, at der er blevet afholdt projektmøde med følgegruppen. På mødet blev det prioriteret, at der indledningsvist skal arbejdes videre med desinfektionsmidlet ECA-vand. ECA-vand er en interessant løsning, idet produktet lever op til flere af industriens krav, herunder at vand- og klorbesparelser skal opnås, uden at tidsforbruget til rengøring forlænges. Det er estimeret, at vandbruget til rengøring kan reduceres med 10-25%, da ECA-vand er godkendt til brug uden efterskyl med vand. Det er ligeledes forventet, at den procentvise besparelse af det eksisterende klorforbrug vil være helt op til 80-90%, idet ECA-vand skal anvendes ved langt lavere dosis end de produkter, der bruges i dag. |
Den næste store aktivitet i projektet er at teste ECA-vand herunder produktets desinfektionseffekt, samt afdække potentielle risici ved brug af desinfektionsmidler uden afskyl med vand, herunder korrosion af udstyr eller misfarvninger af produkter pga. klorrester på overfladerne. Forsøgene gennemføres i pilot plant på Teknologisk Institut, og ved opnåelse af acceptabel desinfektionseffekt i forhold til virksomhedernes mikrobiologiske kriterier, valideres forsøgene på udvalgt afdeling på slagteri. Forsøgene i pilot plant er under planlægning og forventes opstartet i Q3. |
Kvartalsrapport 1. kvartal 2024
Det vigtigste nye output er, at der er udarbejdet en redegørelse over relevante metoder og produkter, som kan føre til vand- og/eller klorbesparelser under rengøring i kødindustrien. Der har været fokuseret på at identificere løsninger med potentiale for industriel anvendelse. Redegørelsen er baseret på indsamlet viden fra litteraturen, relevante teknologiproducenter, kemileverandører og rengøringsselskaber. Løsningerne er blevet præsenteret for projektets industrielle følgegruppe, hvor det blev prioriteret at arbejde videre med ECA-vand, enzymatiske rengøringsmidler samt optimering af det eksisterende forbrug af konventionel klordesinfektion gennem vurdering af dosis i relation til mikrobielle risici og effekt. Der er behov for at indsamle mere viden om specifikke løsninger, før de forskellige løsninger/produkter til- eller fravælges, herunder desinfektion med kvaternære ammoniumforbindelser samt økologiske produkter |
Den næste store aktivitet i projektet er at indsamle yderligere information om de prioriterede løsninger/produkter med fokus på dokumentation af effektiviteten, besparelsespotentialet for vand og klor samt korrosionsrisiko ved brug. Dertil skal der udarbejdes en business-case ifm. produktpris, investeringsbehov og vedligeholdelse af f.eks. anlæg til ECA-vand. Resultaterne skal præsenteres ved næste følgegruppemøde, som forventes at blive afholdt i Q2. |
Præsentation:
Granly Koch, A. (2023) Rengøring - betydning for holdbarhed. Tekniclean og Novodan netværksmøde 15. januar