Miljørigtig rengøring

Emma Bildsted Petersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 14 88.

rengoeringaudit

Miljørigtig rengøring

Projektets formål er at reducere forbruget af vand og klorholdige desinfektionsmidler anvendt i rengøringsprocessen i kødindustrien, uden at gå på kompromis med den nuværende rengøringskvalitet, fødevaresikkerhed, arbejdsmiljø eller tidsforbruget, der anvendes til rengøring.

Kvartalsrapport 2. kvartal 2024

Det vigtigste nye output er, at der er blevet afholdt projektmøde med følgegruppen. På mødet blev

det prioriteret, at der indledningsvist skal arbejdes videre med desinfektionsmidlet ECA-vand. ECA-vand er en interessant løsning, idet produktet lever op til flere af industriens krav, herunder at vand- og klorbesparelser skal opnås, uden at tidsforbruget til rengøring forlænges. Det er estimeret, at vandbruget til rengøring kan reduceres med 10-25%, da ECA-vand er godkendt til brug uden efterskyl med vand. Det er ligeledes forventet, at den procentvise besparelse af det eksisterende klorforbrug vil være helt op til 80-90%, idet ECA-vand skal anvendes ved langt lavere dosis end de produkter, der bruges i dag.

Den næste store aktivitet i projektet er at teste ECA-vand herunder produktets desinfektionseffekt, samt afdække potentielle risici ved brug af desinfektionsmidler uden afskyl med vand, herunder korrosion af udstyr eller misfarvninger af produkter pga. klorrester på overfladerne. Forsøgene gennemføres i pilot plant på Teknologisk Institut, og ved opnåelse af acceptabel desinfektionseffekt i forhold til virksomhedernes mikrobiologiske kriterier, valideres forsøgene på udvalgt afdeling på slagteri. Forsøgene i pilot plant er under planlægning og forventes opstartet i Q3.

Kvartalsrapport 1. kvartal 2024

Det vigtigste nye output er, at der er udarbejdet en redegørelse over relevante metoder og produkter, som kan føre til vand- og/eller klorbesparelser under rengøring i kødindustrien. Der har været fokuseret på at identificere løsninger med potentiale for industriel anvendelse. Redegørelsen er baseret på indsamlet viden fra litteraturen, relevante teknologiproducenter, kemileverandører og rengøringsselskaber. Løsningerne er blevet præsenteret for projektets industrielle følgegruppe, hvor det blev prioriteret at arbejde videre med ECA-vand, enzymatiske rengøringsmidler samt optimering af det eksisterende forbrug af konventionel klordesinfektion gennem vurdering af dosis i relation til mikrobielle risici og effekt.

Der er behov for at indsamle mere viden om specifikke løsninger, før de forskellige løsninger/produkter til- eller fravælges, herunder desinfektion med kvaternære ammoniumforbindelser samt økologiske produkter

Den næste store aktivitet i projektet er at indsamle yderligere information om de prioriterede løsninger/produkter med fokus på dokumentation af effektiviteten, besparelsespotentialet for vand og klor samt korrosionsrisiko ved brug. Dertil skal der udarbejdes en business-case ifm. produktpris, investeringsbehov og vedligeholdelse af f.eks. anlæg til ECA-vand. Resultaterne skal præsenteres ved næste følgegruppemøde, som forventes at blive afholdt i Q2.

miolren

Præsentation:

Granly Koch, A. (2023) Rengøring - betydning for holdbarhed. Tekniclean og Novodan netværksmøde 15. januar