MONICO - overvågning af CO2-emissioner

Morten Ladekjær Stoltenberg

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 24 18.

opsætning af testudstyr udenfor ifm. projeket MONICO

MONICO - overvågning af CO2-emissioner

Et nyt projekt på Teknologisk Institut vil udvikle metoder til præcis overvågning af CO2-emissioner fra diverse kilder for at understøtte sikker CO2-lagring og klimabeskyttelse.

Behovet for effektiv og sikker lagring af CO2 er akut. I Danmark og internationalt ser vi et stigende antal projekter og initiativer vedrørende CO2-lagring, og der planlægges en omfattende infrastruktur for CO2-håndtering i fremtiden. Grundet den unikke danske undergrund har Danmark et stort potentiale for onshore-lagring og får derfor en central rolle i denne udvikling, hvilket allerede er tydeligt med at de første sites har været i udbud i 2024. Med etableringen af en stor CO2-infrastruktur bliver sikkerhed og overvågning essentielt. Selv små lækager kan føre til betydelige mængder udslip over tid, og det kan både have miljømæssige, klimamæssige og økonomiske konsekvenser. Spørgsmålet er så, hvordan vi skal forholde os til disse lækager? Er det muligt at kvantificere dem, og hvilke metoder er mest fordelagtige?

Satellitter, droner og sensorer i samspil

Projektet MONICO vil kigge på problemstillingen fra 3 forskellige perspektiver, nemlig regionale emissioner, site emissioner og punkt emissioner. Projektet vil udvikle avancerede inversionsmodeller, der kan omsætte data fra den kommende CO2M-satellitmission til præcise estimater af CO2-udledninger på regional og national opløsning. Droner vil blive anvendt til at kortlægge udledninger fra enkeltstående anlæg i høj opløsning. Derudover vil der blive testet på enkelte sensorer, og der vil blive opsat et netværk af CO2-sensorer til kontinuert overvågning til de mest kritiske steder i infrastrukturen, som ved selve injektionsbrønden. Der vil også vil blive undersøgt hvilken påvirkning diverse vejrfænomener har på responsen. Disse metoder vil blive afprøvet og valideret gennem kontrollerede udslip.

"Ved at integrere forskellige teknologier - fra satellitter i rummet til sensorer på jorden - kan vi forhåbentlig skabe et unikt, multi-skala system, der kan give os realtidsdata om CO2-niveauer og som kan detektere selv minimale CO2-lækager" - Morten Ladekjær Stoltenberg, konsulent på Teknologisk Institut. Teknologisk Instituts rolle er bl.a. at udvælge og laboratorieteste diverse CO2-sensorer, samt opsætning og modellering af sensornetværk til overvågning af diffuse udledninger.

En effektiv overvågning er afgørende for at begrænse CO2-lagrings påvirkning på sundhed og miljø, og derfor er et overvågningssystem et nødvendigt element i driften. Ydermere vil resultatet af dette projekt sikre høj effektivitet i lagringsinfrastrukturen ved at udnytte måleteknologier, der spænder fra passiv evaluering til aktiv lækagedetektering, og derved give et vigtigt bidrag til risikovurderingen af CO2-opsamling, -udnyttelse og -lagring (CCUS) og den nye infrastruktur.

Projektet er et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Teknologisk Institut, Gas Storage Danmark, Explicit ApS, og Dansk Gasteknisk Center.

Projektet er nyskabende ved at kombinere nye satellitobservationer med droner og in situ-målinger for at give en detaljeret kortlægning af CO2-udledninger. Dette vil give virksomheder og myndigheder et værdifuldt værktøj til at overvåge og reducere deres CO2-fodaftryk. Teknologisk Instituts rolle har været at udvælge og laboratorieteste diverse CO2-sensorer, samt opsætning og modellering af sensornetværk til overvågning af diffuse udledninger.

 

FAKTA OM PROJEKTET

Projektets titel 
MONICO – Monitoring Fugitive Emissions 

Projektperiode
2022-2025 

Projekttype
Innovationsprojekt 

Projektsum
18 mio. kr. 

Formål
Udvikle metoder til overvågning af CO2-udledninger 

Partnere
Aarhus Universitet, Teknologisk Institut, Gas Storage Danmark, Explicit ApS, Dansk Gasteknisk Center

Understøttede verdensmål

FN Verdensmål 9  Verdensmål 13 - klimaindsats