NoN2O – Ny bioteknologi vil reducere både lattergasemissioner og kvælstoftab fra landbruget

Pawel Michal Lycus

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 31 72.

NoN2O_2

NoN2O – Ny bioteknologi vil reducere både lattergasemissioner og kvælstoftab fra landbruget

England In English

Projektperiode: marts 2025 – marts 2030

Finansiering: Novo Nordisk Fonden

Kvælstof-forurening fra landbruget er en presserende udfordring – lokalt og globalt. Kvælstofgødning forårsager udvaskning af nitrat, som ender i grundvandet, vandløb og havet. Dette har negative konsekvenser både for os mennesker og for naturen. Overskydende reaktiv kvælstof i jorden omdannes af bakterier til drivhusgassen lattergas (N2O), som er 273 gange mere potent end CO2. Projektet NoN2O er et 5-årigt projekt, som skal udvikle på en helt ny strategi til at løse kvælstof-problematikkerne i landbruget.

Projektets mål:

  • Reducere N2O-emissioner fra landbruget
  • Reducere nitrat-udvaskning
  • Effektivisere udnyttelsen af kvælstof fra gødning
  • Anvende restprodukter fra landbruget/industri til at lave biogødning.

Den nye teknologi

Den nye bioteknologi vil anvende mikroorganismer med særlige egenskaber. Disse mikroorganismer tilsættes organisk gødning, som spredes på marken. Bakterierne omdanner nitrat (NO3-) fra gødningen til ammonium (NH4+) igennem en proces der kaldes DNRA (dissimilatorisk nitrat reduktion til ammonium). Nitrat bliver let udvasket fra jorden og forurener den omkringliggende natur. Ammonium bliver derimod bundet til jordpartiklerne og udvaskes ikke. Samtidig udgør bakterierne en konkurrence til de mikroorganismer, som producerer lattergas – altså er der mindre nitrat tilgængelig for dem, og dermed dannes der mindre lattergas. Men det slutter ikke her, for bakterierne har også evnen til at omsætte lattergas til nitrogen (N2), hvilket betyder at de kan reducere N2O-udledningen på flere måder.

"­Med DNRA-bakterier bliver mere nitrogen gjort tilgængelig for afgrøderne på marken og mindre mistes til atmosfæren. Målet med projektet er altså både til fordel for planeten og de landbrugsdrivende," fortæller Pawel Michal Lycus, seniorspecialist hos Teknologisk Institut.

Udvikling af et nyt gødningsmiddel

Igennem NoN2O-projektet vil vi udvikle et tørt organisk gødningsmiddel tilsat bakterier, som reducerer denitrifikation og N2O-udledningen, og producerer ammonium igennem DNRA-processen. Et tørt produkt har flere praktiske fordele i form af:

  • Lang holdbarhed
  • Nem opbevaring
  • Mere transportvenligt

Projektet består af 4 arbejdspakker, hvori vi opnår følgende:

  1. Identificere de anvendelige mikroorganismer fra jordprøver i laboratoriet
  2. Karakterisering af mikroorganismerne, bl.a. i forhold til stress-tolerance, sundhedsmæssig sikkerhed, vækstevne i organiske affaldsprodukter og robusthed til at kunne overleve i jorden
  3. Forsøg i drivhus og på mark med gødning tilsat mikroorganismerne – her arbejder vi i NoN2O tæt med SmartField, hvori der bl.a. bliver udviklet på teknologier til måling af lattergasemissioner fra marker
  4. Opskalering at opnå et proof of concept til anvendelse i landbruget

Projektpartner

  • Norges Miljø- og Biovidenskabelige Universitet (NMBU)