Ny kosteffektiv teknologi til måling af lattergasudledninger fra renseanlæg
Projektet løb fra januar 2022 - december 2023.
Renseanlæg alene står i dag for 0,4% af den samlede klimagasudledning i Danmark, hvoraf den potente drivhusgas, lattergas (N2O), udgør størstedelen1. Der er i dag stort politisk fokus på at begrænse udledningerne, fx i form af indførelse af grænseværdier2, og der forventes i de kommende år massive investeringer i udledningsreducerende tiltag – jf. vandsektorens Paris-model. Det endelige mål er en energi og klimaneutral vandsektor i 2030.
Der er i dag kun et meget snævert udvalg af måleteknologier til måling af udledningerne fra renseanlæg. Den mest anvendte løsning måler N2O i vandfasen og derfra estimeres den faktiske udledning til atmosfæren ud fra en model. Ud over den store usikkerhed tilknyttet denne metode, er den også vedligeholdelsestung og fordrer ofte og tidskrævende kalibrering for at opnå valide målinger. Der er derfor et reelt behov for en, som helhed, mere præcis og praktisk anvendelig måleløsning, der kan måle fra alle væskeoverflader.
Mål for projektet
Projektets formål er at udvikle en robust sensorløsning til lattergas emissioner fra renseanlæg. Sensor skulle måle kontinuerligt med høj tidsopløsning direkte i gasfasen over alle væskeoverflader på et anlæg. Målingerne vil give kontinuerlig kortlægning af lattergasudledningen og, i kombination med data fra renseanlægget, give mulighed for at identificere, hvilke driftsbetingelser der forårsager hvilke udledninger. Ud fra denne digitaliseringstilgang kan en styringsstrategi udvikles, og vandforsyningerne kan investere i omkostningseffektive tiltag og reducere deres lattergasudledning kosteffektivt.
Projektets mål opnås igennem udvikling af sensorer, test og validering hos renseanlægget, samt udvikling af en styringsstrategi til kosteffektiv reduktion af lattergasudledning.
Læs pressemeddelse om projektet.
Fremskridt i projektet
Projektet har opnået betydelige resultater i udviklingen af en ny teknologi til måling af lattergasudledninger fra renseanlæg:
- Der er udviklet en prisvenlig lattergas-sensor, som kan måle lattergaskoncentrationen direkte i luftfasen over tankene i renseanlægget. Dette giver mere nøjagtige målinger af den faktiske udledning sammenlignet med tidligere metoder.
- Sensoren blev testet i en 6-måneders periode på renseanlæg i Kolding, hvor der blev indsamlet værdifulde måledata.
- Ved hjælp af de indsamlede data og andre parametre som iltindhold, ammonium, nitrat og nitrit, er det nu muligt at forudsige lattergasdannelsen en beluftningscyklus før, den faktisk sker.
- Denne forudsigelseevne giver mulighed for at udvikle reguleringsmekanismer, der kan forebygge eller mindske lattergasdannelsen.
- Projektet har lagt grundlaget for videre udvikling, og der er ansøgt om et opfølgende projekt. Dette projekt vil fokusere på at forbedre sensorens driftstabilitet, indsamle data fra flere renseanlæg over længere tid, og anvende machine learning til at optimere styringen og yderligere reducere lattergasudledningen.
Disse fremskridt er vigtige skridt på vejen mod at reducere udledningen af lattergas, som er en potent drivhusgas – med en drivhuseffekt, der er 300 gange så stærk som CO2. Den nye teknologi har potentiale til at bidrage væsentligt til reduktion af klimagasudledninger fra renseanlæg og dermed understøtte målet om en energi- og klimaneutral vandsektor i 2030.
For mere detaljeret information om projektets resultater, se den fulde projektrapport.
Deltagere
- Duotec A/S
- BlueKolding Spildevand A/S
- Teknologisk Institut
Projektet er medfinansieret af Miljøstyrelsen under MUDP-støtteordningen.
1. Mellem 35 og 48% af det samlede CO2-aftryk fra fire danske renseanlæg skyldtes lattergas ifølge Delre et al., 2019. Journal of Cleaner
Production, 211, 1001-1014, og mst.dk/service/nyheder/nyhedsarkiv/2020/dec/nyt-viden-om-renseanlaeggenes-klimabelastning/
2. ”Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi”, politisk aftale, 2020