Nye metoder skal udvinde mere biogas fra nye ressourcer
Danske forskere leder et stort EU projekt, BIOMAN, som har stort potentiale for mere end 7000 europæiske biogasanlæg. Projektet udvikler nye kombinationer af biomassebehandling, så der kan produceres biogas fra flere typer organisk materiale og med større udbytte end i dag.
Et internationalt sammensat forskerhold og virksomheder fra fem EU-lande går nu i gang med at udvikle et nyt behandlingskoncept til at udvinde biogas fra svært omsættelige organiske materialer som bl.a. halm og landbrugsaffald. Det nye koncept skal øge biogasproduktionen.
Læs om BIOMAN - Economically efficient biogas production from manure fibres and straw.
- Målet er at nå en markant forøgelse af biogasproduktionen og samtidig forbedre den samlede økonomi. Den nuværende teknologi er karakteriseret af, at udbyttet enten er lavt, eller også kan den primært udvinde biogas af organisk materiale, som også kan anvendes som fødevarer eller dyrefoder, siger sektionsleder Lars D. M. Ottosen, Teknologisk Institut.
Han skønner at mere end 7000 europæiske biogasanlæg kan få gavn af den nye teknologi, når den er færdigudviklet.
BIOMAN-projektet skal udvikle et såkaldt ”re-injektion loop” med kombinationer af forskellige former for forbehandling med bl.a. enzymer og fysiske metoder som f.eks. findeling og ultralyd. Behandlingens mål er, at udvide partikeloverfladen i biomassen, så de gasproducerende bakterier kan komme ind og arbejde. Biomassen skal komme fra halm, strå eller forskellige typer af græs – eller andre former for biomateriale der ikke kan bruges som fødevarer eller dyrefoder.
- Undersøgelserne skal klarlægge, hvilke teknologier, der giver det bedste udbytte til den billigste pris. Samtidig vil vi udvide mængden af biomaterialer, som kan give et acceptabelt udbytte i form af biogas, siger sektionsleder Lars D. M. Ottosen.
Når metoderne er færdigudviklet om ca. to år, skal ”re-injektion loop” konceptet afprøves i storskala i Spanien.
EU tilskuddet til BIOMAN er givet via SMV-programmet i EU’s 7. Rammeprogram (n0 FP7-SME-2012, 315664, "BIOMAN") med deltagere fra Spanien, Østrig, Tyskland, England og Danmark. SMVerne – små og mellemstore virksomheder – er Bigadan, Enzyme Supplies, Hielscher Ultrasonics Technology, Enprocon, and Hibridacion Termosolar Navarra Sl, HTN. Teknologisk Institut er projektleder og desuden deltager Aalborg Universitet København og det spanske teknologiske institut Asociacion de Investigacion de la Industria Agroalimentaria, AINIA.
Yderligere oplysninger
Caroline Kragelund Rickers, Teknologisk Institut tlf: 7220 2940, mail: cakr@teknologisk.dk.
Projekt officer Raluca Iagher, mail: raluca.iagher@ec.europa.eu.