ON-MET: Test af ny metode til kvantificering af metantab fra rensningsanlæg

Simon Wilhelm Løvstrøm Granath

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 14 85.

To personer udfører test i en forsøgsmark.

ON-MET: Test af ny metode til kvantificering af metantab fra rensningsanlæg

England In English
Projektperiode: Juli 2024 – Juni 2026

Nye krav til dokumentation af metantab fra rensningsanlæg med biogasproduktion er kommet som følge af et større fokus på grøn omstilling i vandbranchen. Rensningsanlæggene skal nu udarbejde egenkontrolprogrammer samt foretage rutinemæssige lækagetjek, hvilket betyder at, der er behov for en ny målemetode, som er både praktisk og præcis. I ON-MET-projektet tester vi anvendeligheden af en ny metode til totalkvantificering af metanudslip

Den nye målemetode anvender metansensorer, som bliver opsat omkring rensningsanlægget og udfører løbende målinger. Disse målinger kan på baggrund af sensorens placering indikere hvor meget metan, der bliver udledt ved sammenligning med kendte målinger, som er lavet med sporgasmetoden. Ved sporgasmetoden udfører man kontrollerede udslip af en kendt mængde metan, mens der bliver foretaget målinger, som efterfølgende anvendes til at estimere omfanget af et metanudslip fra et anlæg.

Metoden bliver testet og udviklet yderligere med henblik på at kunne implementere sensorsystemerne i anlæggenes daglige drift.

 

En fremtid i bæredygtige reduktionerEn person i en forsøgsmark står med en metansensor i hånden.

Med projektets forsøgsresultater forventer vi at vise, hvordan metanemissionen fra anlæggene er afhængig af forskellige driftsforhold:

  • Belastning af anlægget
  • Klimatiske forhold
  • Driftspraksis

Sammenhængen mellem metanudledning og disse faktorer vil blive anvendt til at udarbejde vejledninger til anlæggene, således at man kan tilpasse driften mod at formindske metanudledningen. På den måde bliver projektet ON-MET grundlag for udvikling af smarte, skræddersyede reduktionsstrategier.

 

Projektet er støttet af VUDP Foreningen.

 

Projektets partnere:

  • Hillerød Spildevand A/S
  • Ringkøbing-Skjern Forsyning A/S
  • Herning Vand A/S
  • Ærø Vand A/S
  • DevLabs ApS