Optimering af udstyrsløsninger til automatisk procesovervågning

Peter René Bolvig Stentebjerg

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 17 90.

avision

Optimering af udstyrsløsninger til automatisk procesovervågning

Teknologisk Institut har gennem tiden udviklet adskillige udstyrsløsninger baseret på visionteknologier til automatisk overvågning af forskellige processer på de danske slagterier. Over tid kan der imidlertid ske ændringer i processen eller indretningen af det aktuelle slagteri, hvorfor udstyrsløsningerne generelt skal tilpasses for at kunne opretholde den performance, som systemet havde, da det oprindeligt blev installeret. I 2023 har Teknologisk Institut udført et projekt, hvor målet har været at videreudvikle og forbedre et ældre eksisterende visionsystem for at kunne sikre høj ydeevne også fremover.

 

Case

En af de væsentlige slagteprocesser er stikningen, hvor den bedøvede gris får overskåret halspulsåren og dermed aflives. Det er essentielt, at denne proces forløber korrekt for at sikre dyrevelfærden, så ingen levende grise fortsætter til de næste trin i slagteprocessen. Teknologisk Institut har tidligere udviklet en monitoreringsløsning (VisStik), der vha. et visionsystem detekterer, om grisen er stukket korrekt. Hvis der ikke kan detekteres blod fra grisen (som vist i nedenstående figur), alarmeres der med det samme, og linjen stoppes, hvorefter grisen manuelt kontrolleres af personalet.

Hvis processen ikke afvikles, som det oprindeligt var forudsat, kan det føre til mange fejlalarmer, hvor linjen stoppes unødvendigt, og produktionsflowet forringes. For at kunne imødegå disse ændringer i processen skal udstyrsløsningen tilpasses de nye forhold, og analyser og software skal opdateres.

 

VisStik II (en opdatering af den eksisterende VisStik-løsning)

Teknologisk Institut har i 2023 opdateret den oprindelige VisStik-løsning, så antallet af fejlalarmer på det udvalgte værtsslagteri er blevet minimeret betydeligt, men uden at forringe løsningens evne til at detektere grise, der ikke er stukket.

Den opdaterede løsning har vha. nye analysemetoder kunnet forbedre visionsystemets performance alene ved at opdatere softwarepakken til VisStik. Det har således ikke været nødvendigt at foretage ændringer på hverken hardware eller mekanik.   

Den nye VisStik-løsning er blevet mere robust overfor fx rystelser på linjen samt forskellige stikkemetoder, der kan resultere i en større variation i blodmønsteret fra de stukne grise og dermed give variationer i måledata, som udstyrssoftwaren ikke tidligere har kunnet behandle korrekt.

En videreudvikling af analyserne for bloddetektion har derfor været nødvendig at gennemføre for at opretholde en tilfredsstillende løsning til monitorering af stikkeprocessen på det pågældende værtsslagteri. I slutningen af 2023 blev VisStik opdateret med den nye softwareløsning, hvilket har resulteret i langt færre falske alarmer samt en større brugertilfredshed ift. et forbedret flow gennem stikkeprocessen.

 

vis2

 

Her vises to eksempler fra monitorering af stikning via VisStik, hvor der øverst detekteres blod fra grisen, mens den nederste gris ikke er stukket, og linjen stoppes for efterkontrol.