Pas på ved oversvømmelser – at fjerne synligt vand er ofte ikke nok for at undgå skimmelsvamp!

Thor  Hansen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 12 68.

Pas på ved oversvømmelser – at fjerne synligt vand er ofte ikke nok for at undgå skimmelsvamp!

Ved det voldsomme regnvejr den 2. juli 2011 blev mange kældre og stueetager på Sjælland oversvømmet. Og mange husejere tænker naturligvis mest af alt på at få tømt boligen for vand meget hurtigt – men det er i mange tilfælde langt fra nok, hvis man vil undgå problemer med omfattende skimmelvækst i lukkede væg- og gulvkonstruktioner med isolering. 

Teknologisk Instituts skimmeleksperter råder husejere med regn- og kloakvand i kældre og stueetager til at få fat i en ekspert, som kan vurdere, hvordan eventuelle vandskader i de underliggende konstruktioner kan identificeres og bør behandles, når det synlige vand er fjernet. Ellers kan boligen i værste fald ende med at blive ubeboelig.

- Situationen kan groft sammenlignes med at fylde et glas med vand – vandet kommer meget hurtigt ned i glasset, og det kommer hurtigt derfra, hvis man tømmer glasset ved at hælde vandet ud igen. Men i de lukkede, isolerede vægge og gulve, virker isoleringen som en svamp, der suger vand til sig. Og venter man på, at dette vand skal fordampe, går der meget lang tid, inden ’glasset er tømt’, fortæller skimmelekspert og teamleder Carsten Johansen fra Teknologisk Institut og fortsætter: Normalt er det nødvendigt at tage gulvkonstruktionen op, så betonunderlaget tørres effektivt, inden et nyt gulv kan lægges på. Og er der tale om oversvømmelser med kloakvand, skal de berørte områder renses grundigt og forsvarligt op for at forhindre vækst af sygdomskaldende bakterier.

Husejere får ikke altid klar besked på risiko for alvorlige problemer med indeklima
Carsten Johansen vurderer, at der er mange eksempler på, at husejere ikke bliver gjort klart, at der ved oversvømmelser af kældre og stueetager kan komme til at stå blankt vand på klaplaget/terrændækket under gulvkonstruktionerne. Og det efterlader gulvkonstruktionerne opfugtede i så lange perioder, at der kan udvikles omfattende skimmelsvampevækst.

- Desværre får nogle husejere at vide, at hvis de har en isolering i gulvkonstruktionen, vil en mekanisk affugtning være tilstrækkelig – men vi ved af erfaring, at dette kun fremskynder nedtørringen marginalt og øger risikoen for vækst af skimmelsvampe betydeligt. Så mit skøn er, at vi efter lørdagens monsterregn desværre vil opleve, at mange på sigt får sundhedsskadelige indeklimaproblemer, siger Carsten Johansen.

Yderligere oplysninger fås hos Carsten Johansen på telefon: 72203329 eller mail: carsten.johansen@teknologisk.dk.