Projekt - Alpha-Man

Trine Rolighed Thomsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 18 28.

Projekt - Alpha-Man

Mulighed for enzymsubstitutionsbehandling af patienter med alpha-Mannosidosis

7th Framework Programme. Alpha-Man: Clinical development of enzyme replacement therapy in alpha-Mannosidosis patients using recombinant human enzyme.

Projektstart 1. oktober 2010. Projektet er afsluttet.

Alpha Man

Lysosomer er organeller i en celle, hvis enzymer bidrager til nedbrydning af forskellige komponenter i cellen som fx proteiner, kulhydrater og lipider. Er et eller flere af lysosomets enzymer defekte, giver det anledning til en række alvorlige sygdomme også kaldet ”lysosomal storage disease/disorder” (LSD). Der er i dag kendskab til ca. 50 forskellige lysosomale sygdomme, hvoraf en er alpha-Mannosidosis.

Alpha-Mannosidosis er en sjælden genetisk sygdom, der skyldes en mutation i MAN2B1-genet, der koder for lysosoman acid alpha-Mannosidase (LAMAN). Mutationen medfører et defekt enzym, hvilket påvirker cellens omsætning af glykoproteiner. Dette har alvorlige konsekvenser, da mannose-indeholdende oligosakkarider ophobes i lysosomet. Mangel på LAMAN resulterer bl.a. i en fremadskridende mental retardering, talebesvær, forøget risiko for infektioner, ophobning af væske i hjernen og ændring af skeletstrukturen. De mange konsekvenser af sygdommen fører til, at mange patienter dør i en tidlig alder.

Den bedste terapi for LSD, inklusive alpha-Mannosidosis, er Enzyme Replacement Therapy (ERT). Her bliver en rekombinant version af det manglende enzym introduceret i blodet på patienten, hvor det erstatter det manglende enzym i lysosomet. Der findes i dag flere ERT-produkter på det medicinske marked, dog ikke til behandling af alpha-Mannosidosis.

Det kliniske studium, der gennemføres i Alpha-Man-projektet forventes at generere data, der kan danne grundlag for godkendelse af et nyt lægemiddel til behandling af alpha-Mannosidosis. I forløberne til Alpha-Man (EURAMAN, 2001-2005 og HUE-Man, 2006-2009) er et rekombinant humant (rh) LAMAN-enzym blevet udviklet og testet i musemodeller, hvilket nu i Alpha-Man afprøves i et klinisk studium med alpha-Mannosidosis-patienter fra hele Europa.

Medicinsk Bioteknologi på Teknologisk Institut bidrager til de kliniske studier ved at analysere serum og cerobrospinalvæske (CSF) fra forskellige alpha-Mannosidosis-patienter, før og under behandling (6 måneder og 12 måneder). I disse prøver bestemmes mængden af ophobet mannose kvantitativt. Detektion og kvantificering foretages på HPLC, og analyserne verificeres ved hjælp af Instituttets LTQ Orbitrap Velos massespektrometer. Mængden af ophobet mannose sammenlignes for behandlede og ikke behandlede patienter, og virkningen af rhLAMAN vurderes.

På nuværende tidspunkt (august 2013) er Instituttets analyseprotokoller blevet godkendt og i løbet af de næste måneder vil de første patientprøver blive analyseret.

Projektets deltagere

  • Christian-Albrechts-University Kiel, Germany
  • Zymenex, Denmark
  • Copenhagen University, Denmark
  • Katholieke University Leuven (K.U.Leuven), Belgium
  • Manchester Children´s University Hospital, United Kingdom
  • Johannes-Gutenberg-University Mainz, Germany
  • Hospices Civils de Lyon, France
  • University Tromsoe, Norway
  • Danish Technological Institute, Denmark
  • The Children´s Memorial Health Institute Warsaw, Poland
  • Larix, Denmark
  • Unilabs, Denmark


Links