Projekt - Benchmark af batterianlæg
Benchmark af nettilsluttede batterianlæg til bygninger.
Projektet har til formål at udvikle og validere testmetoder, der muliggør en kvantitativ sammenligning af net-tilsluttede batterianlæg til bygninger. På sigt vil det dermed blive lettere for installatører og forbrugere at navigere i landskabet af batterianlæg.
På grund af faldende priser på solceller og batterier forventes en kraftig stigning i antallet af batterianlæg samt batteri-sol-kombianlæg i danske bygninger. Et solcelleanlæg med batteri kan øge egenudnyttelsen af strøm fra solcelleanlægget betydeligt. Energinet.dk vurderer, at produktionskapaciteten for solceller vil 10-dobles over de næste 25 år til 7,5 GW, hvoraf ca. halvdelen vil være kombianlæg med et estimeret energiindhold på 3,5 GWh. Danmark står således overfor et potentielt boom i en ny, endnu ikke-reguleret teknologi, med dertil hørende nye muligheder og risikomomenter.
Mål for projektet
- Udvikling af ny uvildig testmetode for batterianlæg til bygninger
- Afprøvning af udviklet testmetode på 3-5 konkrete batterianlæg
I projektet vil testmetoder blive udviklet for at kunne foretage uvildige sammenligninger af batterianlæg. De udviklede testprocedurer vil blive afprøvet på 3-5 anlæg, hvorefter metoden tilpasses på basis af de opnåede erfaringer. Nogle nøgleparametre kan udledes af batteriernes datablade, mens årsvirkningsgrad og batterilevetid er vanskelige at udlede på basis af leverandørernes data. Energikapacitet og energieffektivitet i normal drift er nogle af de vigtigste parametre, som begge påvirkes kraftigt af brugsmønster, standbyforbrug og energitab i effektelektronik og batterier. Det kræver derfor en standardiseret metode for at finde objektivt sammenlignelige værdier for forskellige batterianlæg.
Projektet er støttet af Elforsk-puljen som administreres af Dansk Energi.