Projekt - Hamp til vækstmedier
Projekt afsluttet i 2015.
Økologisk karse produceret på hamp og fremavlet i væksthus? Vejen til supermarkedernes hylder er lang, og en lang række af værdikædens spillere skal i spil: producenter af hamp, forarbejdningsvirksomheder, gartnerier, laboranter, godkendende myndighed (Plantedirektoratet), detailled, salgsled – og ikke mindst en innovationspartner som Teknologisk Institut, AgroTech. AgroTech kobler viden og tilbyder assistance i hele udviklingsforløbet fra jord til marked.
Billede til venstre: Økologisk karse dyrket på hamp
Billede til højre: Økologisk karse efter tre døgn.
Arbejdsopgaver
At stille opgaven er første skridt. I dette projekt gjaldt det om at finde frem til et økologisk dyrkningsmedie, som kan anvendes i storkøkkener, hvor man ikke må anvende fx spagnum eller jord. Ofte begynder denne type opgave med en screening af egnede råvarer – i dette tilfælde forskellige typer af dyrkningsmedier. Efter idéen er afprøvet og testet, er der yderligere nogle opgaver, der skal løses, lige fra:
- Fremskaffelse af certificeret økologisk hamp
- Godkendelse af forarbejdningsvirksomhed til produktion af dyrkningsmedie til økologisk produktion
- Godkendelse af øko-medie
- Godkendelse af øko-karseproduktion
- Producent af øko-karse omlagt til økologi
- Aftaler med aftagere af produkt og markedsføring af øko-produkt
- Salg i supermarkederne
Udviklingsperspektiver
De fleste producenter har ønsker og idéer til, hvordan de med anvendelse af plantefibre bringer deres produktion videre. Og mulighederne er mange, det er oftest kun fantasien, der sætter grænser. Men der er behov for innovation, nytænkning og sparring. AgroTech tilbyder assistance i hele udviklingsforløbet fra jord til marked. Den økologiske karse findes i dag på supermarkedernes hylder, netop fordi det lykkedes at få hele kæden til at spille sammen. Læs artiklen "Alternative medier baseret på plantefibre" om Rosanova Grønt A/S, der producerer Øko-Pift karse: