Projekt - IEA Annex 56: Cost-effective Energy and Green House Gas Optimization in Building Renovation
Reduceret udledning af drivhusgasser og omkostningseffektiv energirenovering af bygninger
Projektet er afsluttet
IEA Annex 56. Projektstart: 1. juni 2011. Forventet afslutning: 30. juni 2015.
EUDP-projekt. Projektstart: 1. maj 2011. Forventet afslutning: 1. maj 2013, hvorefter der søges om midler til de resterende 2 år.
Formålet med projektet
Hovedformålet med dette IEA Annex 56 er at hjælpe med til fremskyndelsen af en omfattende energirenovering af eksisterende bygninger i Danmark og resten af verden.
Mål for projektet
For at nå det primære mål er følgende delmål blevet identificerede:
- Som grundlag for fremtidige standarder udvikles en ny metode, så en omkostningseffektiv renovering af eksisterende bygninger opnås med næsten nul-energi til følge. Omfattende energirenovering af den eksisterende bygningsmasse er af afgørende betydning, og vil i stor udstrækning bidrage til at nå de energipolitiske mål og til at reducere CO2-emissioner.
- Udvikling af værktøjer, retningslinjer, anbefalinger, best practice eksempler (case studies), der dækker såvel energieffektiv bygningsrenovering som produktion af vedvarende energi - for målgruppen af politiske beslutningstagere, designere, brugere, ejere mv.
- Indførslen af en bredere tilgang ud over energieffektiviteten med fokus på den samlede værditilvækst, opnået i en energirenoveringsproces, hvilket betyder, at komfortforbedringer (termisk, dagslys, indendørsluftkvalitet, akustik, funktionalitet, ekstra opnåede m2 mv.), globale kvalitetsforbedringer og økonomiske konsekvenser af interventionen i et cost/benefit- perspektiv også overvejes.
- IEA skal linkes direkte til målgruppen med et sprog og værktøjer, der gør dem i stand til at forstå fordele, men også problemer og risici, der er forbundet med energirenovering.
Deltagere
Arbejdet vil blive udført i et internationalt samarbejde med Belgien som leder og med følgende lande som deltagere:
Schweiz, Østrig, Norge, Findland, Kina, Italien, Danmark, Holland, Sverige og Spanien.
Det danske hold består af SBi (leder af projektet), Teknologisk Institut, Cenergia og Boligselskab Sjælland.
En ph.d. fra AAU er desuden tilknyttet projektet.
Aktiviteter
Arbejdet i IEA Annex 56 er organiseret inden for 4 delopgaver:
- Udvikling af en metode til at definere standarder for energirenovering, som kan tilpasses og anvendes af forskellige lande med forskellige betingelser.
- Udvikling af modulopbyggede og fleksible værktøjer, med forskellige niveauer af kompleksitet samt en anvisning for renovering.
- Case-studies vil blive brugt som kilder til relevante tekniske oplysninger og som måder til test af de foreslåede metoder.
- Brugeraccept og formidling.
Vil du vide mere?
Se slutrapporten og andre rapporter fra projektet her