Projekt - MiKoKo - Mindre konservering i kosmetik
Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram
Projektstart december 2015. Projektafslutning februar 2018.
Kosmetik indeholder konserveringsmidler for at forhindre mikrobiel vækst og dermed sikre en tilfredsstillende holdbarhed af produktet. Konserveringsmidlerne kan dog give anledning til sundhedsmæssige problemer, bl.a. fordi nogle af stofferne kan være allergifremkaldende. For at sikre af produkterne er effektivt konserverede, kræver lovgivningen i mange tilfælde at der udføres såkaldte mikrobiologiske challenge tests. Kravene til challenge testen er høje, og testene tager ikke højde for, hvilken reel risiko der er for mikrobiel vækst og kontaminering i de færdigemballerede produkter. Dette kan resultere i, at produkter, som faktisk er sikre at anvende for forbrugeren, ikke består testen. Da challenge tests er både tidskrævende og dyre at udføre, betyder det, at udviklingen af nye kosmetikformuleringer ofte bliver både kostbar og problematisk. I projektet undersøges derfor hvilke muligheder der er for at reducere behovet for konservering gennem bl.a. emballagevalg og viden om formuleringernes kemiske sammensætning.
Projektets resultater
I projektet er der arbejdet med flere forskellige strategier for at reducere indholdet af konserveringsmidler i kosmetik uden at gå på kompromis med produkt- og forbrugersikkerheden.
I projektet har vi kunnet reducere den nødvendige mængde af konserveringsmidler ved at optimere på formuleringens sammensætning, bl.a. ved optimering og kontrol af pH og bedre udnyttelse af multifunktionelle ingredienser. Det har øget antallet af beståede challenge test på nyudviklede formuleringer og derved lettet udviklingsprocessen. Vi har endvidere vist, at almindelige emballagetyper i høj grad påvirker kontamineringsrisikoen af produkterne. Her har både laboratorieforsøg og forbrugertest påvist vigtigheden af emballagevalg og at en rangering af emballagetyper er mulig.
Virksomhedens udbytte, Connie Mørch – DermaPharm A/S
Dermapharm’s vision er at udvikle miljøvenlig og hudvenlig plejeprodukter. Hos Dermapharm har projektet resulteret i et større fokus på styring af pH i produkterne og en øget viden om udnyttelsen af andre parametre, så som formuleringens sammensætning og emballagetypen. Resultaterne opnået i projektet kan udnyttes i produktudvikling, så risikoen for mikrobiel vækst reduceres i vores produkter. Det har givet os endnu større mulighed for at fremstille produkter med lavt indhold af konserveringsmiddel til vores kunder.
Deltagere
- Dermapharm A/S (DK)
- Teknologisk Institut (DK)