Projekt - Nyt samarbejde vil brygge øl uden alkohol

Karin Loft Eybye

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 38.

Alkoholfri øl

Projekt - Nyt samarbejde vil brygge øl uden alkohol

Teknologisk Institut står i spidsen for et nyt samarbejde, hvor danske mikrobryggerier hjælpes til at forbedre smagen af alkoholfri specialøl samt gøre produktionen billigere og mere bæredygtig.

 

Forbrugere rykker i stigende grad mod øl med meget lav eller helt uden alkohol. De har fået øjnene op for mulighederne for at nyde en øl til et godt måltid med lav alkohol. Her har mikrobryggerierne en særlig udfordring, fordi procesudstyret er dyrt, og forbrugernes forventninger til smagen er tårnhøje. Branchen har de senere år arbejdet med at forbedre smagen, men der er stadig et stykke vej.

Fundamentet i projektet er et tæt samarbejde mellem de deltagende partnere, som repræsenterer værdikæden fra ingredienser, producenter til dagligvarekoncern. Partnerkredsen består af fire mikrobryggerier (Coisbo ApS, Bryggeriet Flakhaven, Kunstbryggeriet Far & Søn og A/S Bryggeriet Vestfyen), Teknologisk Institut, dagligvarekoncernen Dagrofa og ingrediensvirksomheden White Labs Copenhagen, som er gået sammen om at gøre processen billigere og øllet bedre i smagen. Det sker i projektet AFøl, der netop har opnået støtte fra Miljø- og Fødevareministeriets grønne udviklings- og demonstrationsprogram, GUDP.

Ny proces giver bedre smag

I dag brygges øllene ved at fjerne alkoholen. Det har den konsekvens, at der forsvinder smagsstoffer under processen. Målet med projektet er at udvikle ingredienser og gærkulturer og udvikle nye måder at styre fermenteringsprocessen på, så der slet ikke dannes alkohol eller meget lidt.

Seniorkonsulent Karin Loft Eybye fra Teknologisk Institut er projektleder. Hun forklarer her, hvordan problemstillingen gribes an:

”Teknologisk Institut byder ind med mikrobiologer og eksperter indenfor fermentering og procesoptimering. Løsningerne udvikles og testes i vores Fermentarium og tilstødende fødevareanalyselaboratorier i samarbejde med partnerkredsen. Derefter brygges en række prototyper hos mikrobryggerierne,” forklarer Karin Loft Eybye.

Målet er at stå med tre prototyper på nye velsmagende alkoholfri øl ved udgangen af projektet.

Lavere pris og mere bæredygtigt

Udover den bedre smag bliver processen billigere samt mere bæredygtig i kraft af et mindre forbrug af malt og reduktion af CO2 ved mindre opvarmning.

Helt konkret har projektdeltagerne et mål om at kunne reducere maltforbruget med 47 pct. sammenlignet med produktionen af almindelige øl.

”Det er stadig smagen, som er den vigtigste parameter for forbrugerne, men i takt med at de bliver mere og mere bevidste omkring ansvarligt forbrug, er det også en væsentlig konkurrenceparameter for mikrobryggerne,” uddyber Karin loft Eybye.

Stort marked venter

Hvis prototyperne fra AFøl slår igennem, er der et stort marked i sigte. I 2018 blev der solgt 18 millioner alkoholfri øl i Danmark, og der forventes en markedsandel for kategorien på 20 pct. i 2025. Udover de åbenlyse kommercielle fordele ved at adressere dette stigende marked, er der også en samfundsøkonomisk fordel i form af en sundere livsstil for forbrugerne.

Projektet har fået tilsagn om 1,7 mio. kr. til udviklingsarbejdet og involverer partnere på tværs af værdikæden. Teknologisk Institut står for projektledelsen, White Labs Copenhagen udvikler de nye ingredienser, som fire mikrobryggerier afprøver i praksis (Coisbo ApS, Bryggeriet Flakhaven, Kunstbryggeriet Far & Søn og A/S Bryggeriet Vestfyen), og dagligvarekoncernen DAGROFA tester øllene i udvalgte butikker.

Fakta

Projekttitel: Udvikling af alkoholfri specialøl (AFøl)

Projektledelse: Teknologiske Institut

Projektdeltagere

Pressemeddelelse

Nyt samarbejde vil brygge øl uden alkohol

 

Projektet er støttet fra Grønt Udviklings- og DemonstrationsProgram, GUDP under Fødevareministeriet og løber fra 2019 til 2022.