Projekt - Optimal tørring af bær og frugt - videreudvikling af energieffektiv tørreproces
Projektet er afsluttet
Projektstart 2009. Forventet afslutning medio 2012.
Projektet er afsluttet.
Formålet med projektet
Projektet har til formål at videreudvikle et forretningskoncept, som blev igangsat i et forprojekt i 2009 via støtte fra innovationsloven. Konceptet handler om at udvikle nye, tørrede produkter på baggrund af danske frugter, bær og urter i en energieffektiv og kvalitetsbevarende tørreproces.
Mål for projektet
- Ideen med projektet er at skabe sunde, holdbare produkter på basis af frugt og bær hovedsagelig af dansk oprindelse under anvendelse af en skånsom og energirigtig tørremetode, så danske aktører kan skabe et nyt eksistensgrundlag i en trængt branche.
- I projektet arbejdes der med solbær, aronia, æbler og andre bærtyper som fx jordbær, ribs og evt. stikkelsbær eller blåbær. Tørreprocessen vil også kunne anvendes til andre fødevareprodukter.
- De tørrede produkter skal opnå en optimal kvalitet i forhold til fødevaresikkerhed, bevarelse af vigtige ingredienser såsom antioxidanter, vitamin C og farve. Holdbarhed og muligheden for anvendelse til forskellige produktkategorier er essentiel.
- Tørringsudstyret skal optimeres og videreudvikles, så et fuldskalaanlæg kan leve op til kravene, der stilles til procesudstyr i fødevareindustrien.
Deltagere
- Berrifine A/S: Berrifine
- Byrial ApS: Byrial
- Castus A/S: Castus
- Samsø Bær I/S
- SDU, Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknik: SDU
- TI, Center for Fødevareteknologi og Center for Køle- og Varmepumpeteknik: Teknologisk Institut
- WTT A/S: WTT
Aktiviteter
Projektet indeholder følgende arbejdspakker:
Pakke 1 – Videreudvikling af tørreprocessen
Pakke 2 – Råvarer, forbehandling og anvendelse
Pakke 3 – Kvalitetsbevarelse og holdbarhed
Rapport