Projekt - Optimering af brugen af restprodukter fra planter, nyt partnerskab
Projektstart marts 2015. Afslutning marts 2017.
Størstedelen af det plantemateriale, som i dag anvendes til fremstilling af produkter indenfor kosmetik, naturlægemidler, kosttilskud og fødevareingredienser importeres fra udlandet. Teknologisk Institut har med Syddansk Universitet, DTU Fødevareinstitut, Nationalt Ingrediens Center og Aarhus Universitet indgået i et partnerskab, der har som vision at styrke danske virksomheder i den biobaserede økonomi gennem en optimeret ressourceudnyttelse af planterestprodukter og plantemasse.
Partnerskabet vil sikre, at flere virksomheder udnytter mulighederne i bioøkonomien og det biobaserede samfund. EU-kommissionen har vurderet at indtægtspotentialet for hele værdikæden fra planterester til bioraffinaderier er mere end 1.5 billioner kr. i 2020.
I dette partnerskab forventes en væsentlig beskæftigelses- og miljøeffekt ved at igangsætte udviklingsprojekter, der skal skabe nye ansættelser og bidrage til videnspredning.
De udvalgte udviklingsprojekter er:
- Dyrkning af kinesisk malurt med udnyttelse af hele planten
- Konserveringens indflydelse på indholdet af bioaktive stoffer i hamp til pharmaprodukter og kosttilskud
- Totaludnyttelse af kvan til mad og medicin
- Value added food ingredients from spent grains
Derudover vil der etableres en række tilbud i form af seminarer, der præsenterer og videreudvikler muligheder og ideer til bæredygtig biobaseret højværdiproduktion samt kurser om udvalgte emner, fx forbrugersikkerhed, lovgivning, bioaktive stoffer, funktional food m.m.