Projekt - Rådgivning af bygningsejere i forbindelse med udskiftning af olie- og naturgasfyr med en VE-baseret opvarmningsform
Projektet er afsluttet
Projektstart 2013. Forventet afsluttet 2015.
Projektets formål er at styrke rådgivningen af bygningsejere, der overvejer at konvertere deres olie- eller naturgasfyr til et alternativ baseret på fjernvarme eller VE, som f.eks. varmepumper.
Mål for projektet
Der er i Danmark installeret oliefyr i ca. 280.000 bygninger, hvoraf ca. 180.000 ligger i områder uden mulighed for tilslutning til fjernvarme eller naturgas, og herudover opvarmes ca. 400.000 bygninger med naturgas. Det er fra 2013 forbudt at installere oliefyr i nybyggeri, og fra 2016 er det heller ikke tilladt at installere oliefyr i eksisterende huse, hvis der er mulighed for at få fjernvarme eller naturgas i stedet. Baggrunden for projektet er den politiske aftale af 22. marts 2012 om fremme af udfasningen af oliefyr og regeringens mål om at oliefyr er udfaset som opvarmningsform i 2030.
For at understøtte omlægningen fra olie- og naturgasfyr til alternativer baseret på vedvarende energi (VE), er det besluttet at styrke rådgivningen af forskellige bygningsejere. Projektet har derfor bl.a. til mål at etablere telefonisk rådgivning, at fremme lokal rådgivning og at demonstrere konvertering af varmeinstallationer i forskellige typiske byggerier. Herudover skal projektet skabe mere bevidsthed hos bygningsejere om vedvarende energi som mere attraktive løsninger, både økonomisk og miljømæssigt.
Den uvildige rådgivning for alle typer af bygningsejere - såvel borgere og virksomheder som offentlige slutbrugere - udføres af Energitjenesten, og bag dem står et konstortie bestående af VedvarendeEnergi, Bolius og Teknologisk Institut.
Teknologisk Instituts rolle i projektet
Teknologisk Instituts primære opgaver i projektet er kvalitetssikring, f.eks. af artikler, cases og andre kommunikationsopgaver samt den faglige kvalitet i rådgivningen. Teknologisk Instituts specialister er normalt ikke direkte involveret i rådgivningsydelser overfor brugere, men kan inddrages i særligt vanskelige tilfælde og ved specielle behov og udfordringer. Herudover er Instituttet ansvarlig for den fælles efteruddannelse for alle Energitjenestens rådgivere.
Instituttet skal desuden medvirke i en årlig tilfredshedsundersøgelse af bygningsejere og efterfølgende rapport samt videreudvikle en guideline fra et tidligere pilotprojekt til at omfatte alle relevante VE-teknologier.
Deltagere
- (Energistyrelsen)
- VedvarendeEnergi / Energitjenesten
- Bolius
- Teknologisk Institut
Her kan du finde yderligere oplysninger om den nye ordning
Du kan læse Energistyrelsens pressemeddelelse om den nye ordning her
Energistyrelsen har også udgivet en artikel, som du kan læs her
Cases
Bolius har udgivet en artikel, som du kan læse her
Downloads
Brochure fra Energistyrelsen: