Projekt - Sikkert Søbad
Sikkert søbad - Overvågning, rensning og varsling af regnvandsbetingede overløb
MUDP-projekt 2015
Projektstart ultimo 2016. Afsluttet ultimo 2017.
Kraftige regnskyl, som overbelaster fælleskloakken, medfører, at fortyndet urenset spildevand til tider ender i søer, åer og have, og det påvirker badesikkerheden ved strandene. Traditionelt foretages separering eller etablering af bassiner for at reducere de regnvandsbetingede udledninger, hvilket kræver store investeringer over lang tid.
Dette projekt har til formål at udvikle og afprøve et koncept til overvågning, varsling og rensning af overløbsvand fra de fælleskloakerede områder.
I projektet arbejdes med tre strategier:
- En innovativ metode til risikovurdering af individuelle overløb med særlig fokus på badevandskvalitet.
- Et varslingssystem, som kobler bakteriel kildesporing med vejrdata og de hydrauliske forhold i recipienten/afløbssystemet.
- Test af to forskellige rensesystemer, dels en miljøeffektiv plantebaseret filterløsning velegnet til naturnære områder og dels en modulær højteknologisk rensemetode tilpasset overløbsbygværker med meget lidt plads.
Helhedsløsninger skal sikre optimale investeringer
I projektet udvikles et samlet koncept, som skal sikre rensning af overløbsvand, og som varsler overløbshændelser på baggrund af moderne mikrobiologiske metoder og varslingsværktøjer. Målet er at øge antallet af dage, hvor kravene til badevandskvalitet bliver overholdt. Investeringen i renseløsninger skal minimeres, og det muliggøres af et varslingssystem, som advarer badegæsterne på de få dage, hvor badevandskvaliteten ikke kan overholdes.
Skanderborg Sø har et komplekst opland med mange regnvandsbetingede udløb kombineret med badestrande. De nye teknologier skal derfor udfordres med Skanderborg Sø som teststed.
Deltagere
- Skanderborg Forsyningsvirksomhed A/S
- Stjernholm A/S
- Kilian Water ApS
- Amphi-Bac ApS
- Aalborg Universitet
- Teknologisk Institut
Vil du vide mere
Projektrapport