Projekt - Udvikling af biologisk afværgeteknologi til beskyttelse af danske drikkevandsressourcer
Støttet som Bobleprojekt af Innovationsnetværk for Miljøteknologi
Projektstart maj 2016. Forventet afslutning november 2017.
Der påvises i stigende grad forureninger af de danske grundvandsressourcer med bl.a. pesticidrester. Overvågningsprogrammer fandt i 2009 pesticider i knap 40 % af de undersøgte overvågningsindtag.
En del af denne forurening kommer fra punktkilder – fx lossepladser.
Projektets mål er at udvikle en bioteknisk løsning, der øger omsætningen af pesticider direkte i jorden og samtidig fungerer som en biologisk barriere, der hindrer, at forurening spreder sig til kritiske grundvandsressourcer og fører til lukning af boringer. Ved at rense grundvandet direkte i jorden reduceres behovet for symptombehandling i form af afværgepumpning og efterfølgende rensning.
Projekt og resultater
Flere pesticider er biologisk nedbrydelige og kan nedbrydes af mikroorganismer, der lever i jorden.
Den biologiske nedbrydning kan i flere tilfælde fremmes ved at tilsætte næringsstoffer eller andre stoffer som ilt eller nitrat.
Projektet baseres på bioreaktorteknologi, hvor vandet behandles i en bioreaktor med pesticidnedbrydende mikroorganismer og stimuleres med nødvendige næringsstoffer, før det reinfiltreres i jorden.
Projektet inkluderer laboratorieforsøg, der skal bestemme, hvordan pesticidnedbrydningen bedst stimuleres, samt feltforsøg på en nyåbnet testgrund.
Læs mere
Projektpartnere
Projektet kombinerer viden fra:
- BIOREM ApS
- DGE MILJØ- OG INGENIØRFIRMA A/S
- GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland)
- Teknologisk Institut
Links