Projekt - Udvikling af modstandsdygtige betonrør til aggressive miljøer
Projektstart januar 2013. Projektafslutning december 2015.
Projektet er afsluttet
Siden første halvdel af det 20’ende århundrede, har korrosion af betondele i afløbssystemer været opfattet som et væsentligt problem både nationalt og internationalt. Der har i tidens løb været forsøgt flere forskellige løsningsmodeller, som ikke har ført til fuldt tilfredsstillende resultat.
Korrosionen i betonrørene er forårsaget af svovlsur nedbrydning af spildevandsledningernes beton, som følge af svovlbrinte dannet ved anaerob bakterievækst i spildevandet. Ofte er det nødvendigt at udskifte betonrør efter blot få år på trods af en langt længere forventet levetid. Svovlbrinte-nedbrydningen kan reducere levetiden af et betonrør med helt op til 70 %.
Kommunalreformen i 2007 i Danmark har medført, at rensning af spildevand i stigende grad centraliseres. Det betyder lange trykledninger og dermed længere opholdstid i fuldt løbende rør, hvor der ikke sker nogen tilførsel af ilt. Samtidig separeres spildevand og regnvand i stigende grad, hvorved koncentrationen af diverse kemiske stoffer i spildevandet øges. Begge disse ændringer fremmer dannelsen af svovlbrinte, og accelererer dermed nedbrydningen af betonrør.
Mål for projektet
- Udvikling og afprøvning af forskellige potentielle teknologier til opnåelse af større modstandsdygtighed over for svovlbrinteangreb af betonrør på laboratorieniveau.
- At udvikle en generisk forsøgsopstilling, der giver identiske prøvningsforhold og mulighed for løbende målinger af betonrørs modstandsdygtighed over for svovlbrinte.
- Afprøvning af én eller to nyudviklede teknologier i en fuldskala ledningsentreprise.
Deltagere
- Teknologisk Institut
- RC Betonvarer A/S
- Aalborg Forsyning, Kloak A/S
- HOFOR A/S
Projektresultater
Resultaterne fra projektet er beskrevet i en rapport udgivet af Naturstyrelsen med ISBN nr. 978-87-7175-505-3.