Projekt - Udvikling af teknologi til fjernelse af mikroplast fra regnvandsbetingede udledninger
Projektstart januar 2017. Forventet afslutning november 2018.
Miljøstyrelsen udgav i 2015 en rapport med teoretiske beregninger af udledningerne af mikroplast i Danmark.
I rapporten er den samlede mængde partikler, der slides af bildæk, beregnet til at udgøre 4.200-6.600 ton pr. år, og afslidte partikler fra dæk vurderes i rapporten at udgøre 60 % af den samlede mikroplastbelastning til vandmiljøet. Den største bidragsyder til denne belastning af vandmiljøet er de regnvandsbetingede udledninger. I dag bliver separat kloakering mere og mere udbredt, og derfor bliver spørgsmålet om rensning af mikroplast fra regnvand mere og mere aktuelt.
MUDP-støttet projekt
MUDP har i 2016 støttet projektet, som har til formål at udvikle og teste en filterteknologi, som er velegnet til fjernelse af mikroplast/mikrogummi i forbindelse med de regnvandsbetingede udledninger. Målet er at udvikle en filterteknologi med høj driftssikkerhed og høj hydraulisk kapacitet til tilbageholdelse af op til 80 % af mikroplasten fra de regnvandsbetingede udledninger.
Udviklingen af en optimal filterenhed, som kan filtrere regnvand ned til 10 µm, skal baseres på kvantitative målinger af mikroplast/mikrogummi i regnvand. Teknologisk Institut har over en årrække arbejdet med at udvikle en analysemetode til kvantificering af mikroplast i spildevand. Til gengæld er der endnu ikke foretaget målinger af mikroplast i regnvand, og netop dette er forbundet med store udfordringer specielt i forhold til måling af de små mikrogummipartikler.
Deltagere
- Grimstrup Maskinforretning ApS
- Teknologisk Institut
- Nordvand A/S
- Syddjurs Spildevand A/S