Projekt - Zeolit-baseret metanfilter
Katalysering af metan til metanol i landbruget
Projektstart maj 2021. Projekt afslutning september 2022.
Dansk Landbrugs udledning af klimagasser er en massiv udfordring for at nå regeringens mål om 70% samlet reduktion i 2030 og klimaneutralitet i 2050. Derudover står landbruget overfor en potentiel ny udgift i form af forventede CO2 afgifter, hvilket kan føre til produktionsnedgang og at arbejdspladser flytter til mindre grønne og mindre produktionseffektive lande. Den største klimasynder fra landbruget er metan (CH4), som udledes fra kvæg og svinebedrifter – både i stalde og fra lagring af husdyrgødning.
Metans molekylære struktur besværliggør filtrering, men zeolit mineraler har måske de specielle egenskaber, der kan være nøglen til at opfange den klimaskadelige gas. Nogle metaller kan oxidere metan til metanol på deres overflade, men reaktionen er svag og det er derfor nødvendigt med en stor overflade kontakt mellem metan og metal. Det er her zeolitter bliver aktuelle. Zeolit begrebet dækker over mere end 200 kendte mineraler kendetegnet ved deres porøse grundstruktur af aluminiumssilikater, denne porøse struktur giver dem en stor overflade, der kan behandles så den bliver dækket med metal ioner. På den måde kan der laves en stor katalyserende overflade.
Dette koncept er blevet undersøgt under laboratorie forhold. Projektet er går ud på at opskalere konceptet, til en praktisk prototype, som skal kunne demonstrere at konceptet virker på større skala. Målet er en testplatform for validering af effekten af forskellige zeolitter og nye behandlinger af dem.
Projektet er støttet af Foreningen Plan-Danmark.
Deltagere
- Teknologisk Institut