ProLocAL - Protein fra lokalt dyrkede bælgfrugter og alger til økologiske høns
Projektet ProLocAL er et ICROFS Organic RDD GUDP-projekt.
Projektstart januar 2022. Projektet afsluttes den 31. december 2024.
Det primære mål med projektet er at forbedre det miljømæssige fodaftryk af økologisk kyllingekødproduktion ved at fodre kyllingerne med lokalt producerede afgrøder og mikroalger i stedet for importerede proteinkilder - uden at påvirke smag, tekstur eller kvalitet af kødet.
Det er en udfordring at sikre tilstrækkeligt protein til kyllingeproduktion med en passende indhold af den essentielle aminosyre methionin, som er nødvendig for at opretholde en sund fjerdragt og et stærkt immunsystem hos dyrene samt sund vækst, kødkvalitet og produktets holdbarhed.
I øjeblikket fodres økologiske kyllinger med overskydende protein for at kompensere for det lave indhold af svovlaminosyrer i traditionelle foderproteiner. Dette medfører øget ammoniakemission fra fjerkræbrug og kompromitteret dyrevelfærd.
At kombinere proteinrige mikroalger, der indeholder 20% mere methionin end sojabønneprotein, med lokalt dyrkede bælgfrugter er en lovende og helt ny tilgang til at overvinde udfordringen med både klimapåvirkning og den nuværende praksis med at fodre med overskydende protein i dansk økologisk broilerproduktion.
ProLocAL skaber værdi for økologiske kyllingeproducenter ved at udvikle en proteinfoder bestående af lokalt dyrkede mikroalger og bælgfrugter, der kan erstatte brugen af importeret sojaprotein i økologisk kyllingeproduktion.
Teknologisk Instituts rolle i ProLocAL-projektet er at anvende næringsrige biprodukter fra økologisk græsprotein- og biogasproduktion til lokal dyrkning af proteinrig mikroalgebiomasse og at øge fordøjeligheden af mikroalgerne ved anvendelse af ekstruderingsteknik.
Læs mere
Se ProLocAL video
Formål
- Indarbejde brunsaft og biogas-biprodukter som næringsstoffer til økologisk mikroalgedyrkning
- Forbedre fordøjeligheden af mikroalge/bælgfrugtprotein ved ekstrudering
- Formulere foder til broilere med mikroalger
- Gennemføre foder- og fordøjelighedseksperimenter med økologiske broilere
- Analysere kødkvaliteten af broilere fra foderforsøg
- Vurdere dyrevelfærden af broilere fra foderforsøgene
Partnere
- Rokkedahl Landbrug
- Vestjyllands Andel
- SEGES
- Aarhus Universitet, Institut for Husdyrvidenskab (projektleder)
- Københavns Universitet, KU-FOOD
- Danmarks Tekniske Universitet (DTU)
Projektet er en del af det Økologiske RDD 7-program, som koordineres af ICROFS (Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer) i samarbejde med GUDP.
Projektet finansieres delvist af Fjerkræafgiftsfonden.
Resultaterne fra projektet vil være gratis tilgængelige for virksomheder inden for fjerkræsektoren.