ReGlove: Genbrugelige nitrilhandsker til sundhedsvæsenet

Søren  Haack

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 23 38.

Nitrilhandsker_ReGlove

ReGlove: Genbrugelige nitrilhandsker til sundhedsvæsenet

ReGlove er et nyskabende projekt, der har til formål at udvikle en cirkulær løsning for hospitalsvæsenet gennem genbrugelige nitrilhandsker – det første koncept af sin art på verdensplan. Konceptet afprøves som pilotforsøg på Vejle Sygehus.

Projektet, der er støttet af Miljøstyrelsen, sigter mod at reducere sundhedsvæsenets klimaaftryk og styrke forsyningssikkerheden for værnemidler. Over en toårig periode vil projektet etablere en bæredygtig forsyningskæde, hvor handskerne kan indsamles, vaskes og genbruges op til 15 gange.

- Målet er at komme væk fra brug og smid væk-kulturen, som også har præget sundhedsvæsnet i årevis. Det vil medføre en stor CO2-reduktion og samtidig styrke forsyningssikkerheden, så vi ikke i fremtiden skal have mange millioner engangshandsker liggende, for eksempel i tilfælde af en ny epidemi, fortæller projektleder Søren Haack fra Teknologisk Institut.

Stort forbrug af engangshandsker

Sundhedsvæsenet i Danmark står for omkring seks procent af landets samlede CO2-udledning, og et væsentligt bidrag til dette kommer fra engangshandsker. Alene i Region Midtjylland bruges der årlig 37 mio. engangshandsker. Den store afhængighed af disse handsker under coronaepidemien belyste behovet for cirkulære løsninger, fordi forsyningssikkerheden af kritiske værnemidler blev sat under voldsomt pres.

- Med et velfungerende genbrugskoncept vil vi ikke være tvunget til at have så mange handsker på lager, som vi oplevede det under covidepidemien, netop fordi vi har dem i omløb og kan bruge dem flere gange, fortæller Søren Haack.

En cirkulær forsyningskæde for handsker

Formålet med ReGlove-projektet er at udvikle en fuld cirkulær forsyningskæde, hvor brugte handsker indsamles, vaskes og returneres til hospitalerne til genbrug. Bait A/S står for produktionen af de nye genbrugelige nitrilhandsker, mens Textilia er ansvarlig for at indsamling, vask og levering af handskerne.

Handskerne kan genbruges op til 15 gange, hvilket vil reducere ressourceforbruget og affaldsmængden markant. Foreløbige livscyklusvurderinger, der udarbejdes som en del af projektet, har vist, at genbrugshandskerne samlet set er en langt mere bæredygtig løsning end de nuværende engangshandsker.

Innovativt koncept med globalt markedspotentiale

ReGlove-projektet er det første af sin art på verdensplan, og markedspotentialet vurderes at være stort. Den grønne omstilling er en global prioritet, og løsningen kan tilpasses til forskellige lande og markeder. Her tilbyder ReGlove en model, der ikke blot kan implementeres i Danmark, men også eksporteres til sundhedssektorer verden over.

Pilotprojekt på Vejle Sygehus

Som en del af ReGlove gennemføres der et pilotprojekt på Vejle Sygehus, hvor de nye genbrugelige nitrilhandsker afprøves. Hospitalspersonalet bruger handskerne, som derefter indsamles i særlige affaldsspande. Disse spande bliver afhentet af Textilia, der vasker handskerne og leverer dem tilbage til sygehuset. Pilotforsøget vil give værdifuld feedback fra brugerne på sygehuset og give mulighed for at finjustere konceptet.

ReGlove pilotforsøg på Vejle Sygehus   ReGlove pilotforsøg på Vejle Sygehus

ReGlove genbrugskonceptet afprøves på Vejle Sygehus i efteråret 2024.

 

Udvalgt presseomtale

Radio4: Radionyheder 18/9 2024 kl. 9

Berlingske: Millionforbrug af engangshandsker klemmer klimaet, 18/9 2024

Ekstra Bladet: Millionforbrug af engangshandsker klemmer klimaet, 18/9 2024

Teknologisk Instituts pressemeddelelse, 13. december 2022

 

FAKTA OM PROJEKTET

Projektets titel

ReGlove

Projektperiode

2022-2024

Projekttype

Fyrtårnsprojekt støttet af MUDP under Miljøministeriet

Formål

Udvikling af cirkulær forsyningskæde for genbrugelige nitrilhandsker

Partnere

Bait A/S, Textilia A/S, Teknologisk Institut

Understøttede Verdensmål

FN Verdensmål 12   Verdensmål 13 - klimaindsats