
ReGlove: Genbrugelige nitrilhandsker til sundhedsvæsenet
ReGlove er et nyskabende projekt, der har udviklet en cirkulær løsning for sundhedssektoren gennem genbrugelige nitrilhandsker – det første koncept af sin art på verdensplan. Konceptet er afprøvet som pilotforsøg på Vejle Sygehus.
ReGlove er støttet af Miljøstyrelsen med en mission om at reducere sundhedsvæsenets klimaaftryk og styrke forsyningssikkerheden for værnemidler. Over en toårig periode har partnerskabet etableret en ny forsyningskæde, hvor handskerne kan indsamles, vaskes og genbruges op til 15 gange.
- Vores koncept tilbyder en vej væk fra brug og smid væk-kulturen, som også har præget sundhedsvæsnet i årevis. Det vil medføre en stor CO2-reduktion og samtidig styrke forsyningssikkerheden, så vi ikke i fremtiden skal have mange millioner engangshandsker liggende, for eksempel i tilfælde af en ny epidemi, fortæller seniorprojektleder Søren Haack fra Teknologisk Institut.
Stort forbrug af engangshandsker
Sundhedsvæsenet i Danmark står for omkring seks procent af landets samlede CO2-udledning, og et væsentligt bidrag til dette kommer fra engangshandsker. Alene i Region Midtjylland bruges der årlig 37 mio. engangshandsker. Den store afhængighed af disse handsker under coronaepidemien belyste behovet for cirkulære løsninger, fordi forsyningssikkerheden af kritiske værnemidler blev sat under voldsomt pres.
En cirkulær forsyningskæde for handsker
ReGlove-handsken er en specialudviklet handske i høj kvalitet, der egner sig til at blive indsamlet, vasket og genbrugt adskillige gange. Efter brug smides handsken i en dedikeret sorteringsspand, der afhentes af Textilia, der vasker, kvalitetssikrer og redistribuerer handsker til brug igen. Med andre ord passer konceptet ind i den eksisterende infrastruktur for vask og distribution af bl.a. kitler og sengetøj.
Bait A/S, som i forvejen er leverandør af nitrilhandsker og fik idéen til konceptet, står for produktionen af de nye genbrugelige nitrilhandsker, mens Textilia er ansvarlig for at indsamling, vask og levering af handskerne.
Handskerne kan genbruges op til 15 gange, hvilket vil reducere ressourceforbruget og affaldsmængden markant. En tredjepartsvalideret LCA-beregning dokumenterer, at:
- ReGlove-handskerne har lavere miljøpåvirkning end engangshandsker efter 3 ganges brug.
- ReGlove-handskerne har lavere klimaaftryk og CO2-udledning end engangshandsker efter 2 ganges brug (dvs. allerede efter én vask og genbrug af handsken).
Innovativt koncept med globalt markedspotentiale
ReGlove-projektet er det første af sin art på verdensplan, og markedspotentialet vurderes at være stort. Den grønne omstilling er en global prioritet, og løsningen kan tilpasses til forskellige lande og markeder. Her tilbyder ReGlove en model, der ikke blot kan implementeres i Danmark, men også eksporteres til sundhedssektorer verden over.
Det store potentiale for ReGlove-konceptet skal også ses på baggrund af et globalt marked for nitrilhandsker, som er i vækst. Det forventes at stige med 9,5% frem mod 2032. Det skyldes blandt andet øget fokus på hygiejne efter covid-pandemien og en voksende sundhedssektor på globalt plan
Positiv feedback på pilotforsøg
Konceptet er afprøvet i pilotforsøg på sygehuse og tandklinikker i Danmark og Sverige i 2024 med overvældende positiv feedback fra sundhedspersonalet – både hvad angår brug og indsamling. Her svarede 88% af respondenterne, at de kvalitetsmæssigt foretrækker ReGlove-handsken frem for de normale engangsnitrilhansker, mens 91% svarede, at det var let at vænne sig til at sortere handsken til vask fremfor at kassere den.
ReGlove genbrugskonceptet blev afprøvet på Vejle Sygehus i efteråret 2024, hvor handskerne blev indsamlet i dedikerede spande. Spandende blev afhentet af Textilia, der vaskede handskerne og leverede dem tilbage til sygehuset.
Udvalgt omtale
ReGlove er nomineret til Plastprisen 2025
Radio4: Radionyheder 18/9 2024 kl. 9
Berlingske: Millionforbrug af engangshandsker klemmer klimaet, 18/9 2024
Ekstra Bladet: Millionforbrug af engangshandsker klemmer klimaet, 18/9 2024
Teknologisk Instituts pressemeddelelse, 13. december 2022
FAKTA OM PROJEKTET
Projektets titel
ReGlove
Projektperiode
2022-2024
Projekttype
Fyrtårnsprojekt støttet af Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) under Miljø- og Ligestillingsministeriet
Formål
Udvikling af cirkulær forsyningskæde for genbrugelige nitrilhandsker
Partnere
Bait A/S, Textilia A/S, Teknologisk Institut
Understøttede Verdensmål