RePRINT - Recirkulerbar 3D-printet vægkonstruktionstype til byggeriet

Thomas Juul Andersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 21 57.

En håndfuld nedknust beton

RePRINT - Recirkulerbar 3D-printet vægkonstruktionstype til byggeriet

I projektet udvikles en ny recirkulerbar vægkonstruktionstype kaldet RePRINT, der fremstilles via 3D-printteknologi. I opførselsfasen minimeres affaldsmængden sammenlignet med mere traditionelle vægkonstruktioner, og i nedrivningsfasen forøges mulighederne for recirkulation af byggematerialerne. Konstruktionens byggematerialer kan genanvendes uden brug af selektiv nedrivning, men ved i stedet at nedknuse hele væggen som ét materiale og direkte genanvendes i nye 3D-printede vægkonstruktioner. Det er idéen, at denne type vægkonstruktion kan anvendes til at 3D-printe vægge til byggeri overalt i verden. I en byggebranche stigende fokus på cirkulær økonomi er udviklingen af nye teknologiske løsninger, der bidrager til at løse udfordringerne branchen står overfor i forhold til bl.a. genanvendelse af byggematerialer, vigtigere end nogensinde før. Et groft overslag baseret på danske nøgletal for råstofindvinding og udnyttelse af bygge- og anlægsaffald viser, at det kan erstatte i 7% af råstofforbruget.

Projektet, som blandt andet er støttet af Miljøstyrelsen under MUDP-programmet, forventes at blive gennemført i perioden primo 2024 til ultimo 2025.

Mål for projektet

Projektet har defineret en række delmål, herunder:

  • Udvikling af RePRINT-vægkonstruktion der lever op til kravene i Bygningsreglementet og ved endt levetid kan recirkuleres og genindbygges i en ny konstruktion uden selektiv nedrivning.
  • Udvikling af en robust on-site produktionsmetode for isolering der fungerer som en integreret del af en 3D-printproces.
  • Demonstration af mulighederne for at anvende RePRINT-løsningen i fuld skala.

Projektpartnere

  • Teknologisk Institut
  • COBOD International (projektleder)
  • 3DCP Group
  • Bygkontrol