RePURpose - nye teknologier til genanvendelse af PUR-plast

Manja Annette Behrens

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 18 15.

Billede af plastgranulat i forbindelse med projektet RePURpose

RePURpose - nye teknologier til genanvendelse af PUR-plast

Et dansk samarbejde mellem forskere og virksomheder vil udvikle metoder til at genanvende plastmaterialet polyurethan – eller PUR-plast i daglig tale. I dag genanvendes plasten kun i mindre grad, og derfor ender mange tons på verdensplan enten på forbrændingsanlæg til energigenvinding eller på lossepladser. En effektiv teknologi til cirkulær udnyttelse af PUR-plast vil reducere såvel CO2-udledning som olieforbrug markant. Projektet er støttet af Innovationsfonden med 11 mio. kr.

En alsidig og efterspurgt plasttype

Polyurethan (PUR) er et uundværligt plastmateriale, der anvendes i et væld af forskellige produkter – lige fra isoleringsmateriale, madrasser og skosåler til komponenter i vindmøller og fly samt medicinsk udstyr, der redder liv. Der anvendes årligt mere en 16 mio. ton polyurethan, et forbrug der forventes at stige kraftigt i fremtiden. Trods den høje værdi af polyurethan sammenlignet med andre plastmaterialer findes der i dag kun meget få metoder til at genbruge eller genanvende det. Dertil kommer, at de metoder leverer et genbrugsprodukt, hvor de oprindelige egenskaber af polyuretanen er gået tabt. Det betyder, at den nuværende håndtering af udtjente polyuretanprodukter ikke er bæredygtig og fremtidssikret.

Et bredt konsorttium skal vise vejen

Seks af de førende danske virksomheder med relation til den danske PUR-industri er derfor gået sammen med Aarhus Universitet og Teknologisk Institut om at udvikle nye, banebrydende teknologier til at genanvende PUR. Innovationsfonden har investeret 11 mio. kr. i projektet, som kan gøre danske virksomheder førende i verden, når det kommer til genanvendelse af PUR-plast.

- Potentielt kan vores projekt resultere i en fremtid, hvor mange tons polyurethan genanvendes i nye produkter og ikke ender på lossepladser og forbrændingsanlæg. Projektet har et stort vækstpotentiale og vil styrke dansk industris konkurrenceevne globalt. Samtidig vil det positionere Danmark endnu stærkere i forhold til reduktionen af CO2-udledning, cirkulær økonomi og den grønne dagsorden”, siger Anders T. Lindhardt, seniorspecialist på Teknologisk Institut.

ReUSE og ReCYCLE

RePURpose vil fokusere på to nyskabende teknologier til genanvendelse og genbrug af PUR. Den første metode (ReUSE) fokuserer på materiale, der går tabt under produktion af PUR-produkter, hvor den anden metode (ReCYCLE) vil dekonstruere PUR-affald - også det, som har være ude hos forbrugeren - til dets originale byggesten kaldet monomerer. Begge metoder genskaber polyurethan, som dermed kan bruges i helt nye produkter - til gavn for klimaet og dansk erhvervsliv.

Cirklen viser, hvordan PUR-plast kan indgå i et bæredygtigt kredsløb, hvor det enten genbruges eller genanvendes - kaldet ReUSE og ReCYCLE

 

FAKTA OM PROJEKTET

Projektets officielle titel

RePURpose

Hjemmeside

repurpose.nu

Innovationsfondens investering

11 mio. kr.

Samlet projektbudget

19 mio. kr.

Varighed af projektet

3 år – 2019-2022

Understøttede verdensmål

FN Verdensmål 12   Verdensmål 13 - klimaindsats

Partnere

Teknologisk Institut:
Teknologisk Institut (TI) er en selvejende not-for-profit organisation, sammensat af specialister indenfor et væld af videnskabelige retninger. TI´s formål er at styrke dansk erhvervslivs i mødet med fremtidens teknologiske og erhvervsmæssige udfordringer.

Dan-Foam Aps, Aarup:
Dan-Foam er blandt verdens førende producenter af madrasser og puder med fremstilling, salg og distribution over hele verden. Dan-Foam er en af de førende brugere af polyurethane i Danmark og investerer kraftigt i forskning og innovation for at bevarer deres position som markedsledende.

ECCO Sko A/S, Bredebro:
ECCO er blandt verdens førende producenter af kvalitetssko. ECCO ejer stort set hele værdikæden fra læder- og skoproduktion til butikker. ECCO produkter sælges i 99 lande. ECCO er familieejet, grundlagt i Danmark i 1963 og beskæftiger 21.300 personer på verdensplan.

Logstor A/S, Løgstør:
Logstor A/S er verdens førende producent af præisolerede rørsystemer, med konstant fokus på at sætte standarden for energieffektive løsninger.

H. J. Hansen Genvindingsindustri A/S, Odense:
H. J. Hansen er en af de største genvindingsvirksomheder i Europa og modtager hvert år store mængder skrot, der primært forarbejdes på shredderanlægget i Odense. Derudover modtages dagligt store mængder kølemøbler til oparbejdning, der skal miljøbehandles korrekt og udsorteres således, at mere end 80% genanvendes. H.J. Hansen investerer løbende i ny teknologi for at være konkurrencedygtig og udnytte ressourcerne bedre, til gavn for miljøet.

Tinby A/S, Søndersø:
Tinby A/S, en del af SP Group, er Skandinaviens førende underleverandør af formstøbte emner i massiv, opskummet og fleksibel polyuretane samt kombinationer heraf. Tinby A/S har et indgående kendskab til materialeteknologi, der anvendes til udvikling af kundespecifikke løsninger.

PLIXXENT A/S, Otterup:
PLIXXENT A/S er et tidligere datterselskab af en af verdens største råvareproducenter indenfor polyurethan-industrien. Nu er PLIXXENT en del af Europas største systemhussammenslutning og en ledende expert i udvikling af polyurethan-formuleringer til processindustrien.

Aarhus University:
Professor dr. scient. Troels Skrydstrup R. er en internationalt anerkendt syntesekemiker der leder en forskningsgruppe på Aarhus Universitet og som har til formål at udvikle nye kemiske reaktioner til både opbygning og nedbrydning af organiske forbindelser.