SmartField - En enestående innovationsplatform, der vil gøre det muligt at reducere udledningen af lattergas fra landbruget

Sune  Skeldal

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 29 55.

Morgendug

SmartField - En enestående innovationsplatform, der vil gøre det muligt at reducere udledningen af lattergas fra landbruget

Projektperiode: Maj 2024 - Maj 2029
Finansiering: Novo Nordisk Fonden

Teknologisk Institut er projektleder på et femårigt initiativ, SmartField, som er finansieret af Novo Nordisk Fonden. Formålet med SmartField er at fremskynde afprøvning, validering og implementering af teknologier og tiltag, der kan reducere udledningen af lattergas (N2O) fra landbruget. SmartField vil derudover bidrage til en forbedret opgørelsesmetode af N2O emissioner både på bedriftsniveau og nationalt niveau. SmartField er et tværorganisatorisk forskningsprojekt med deltagelse af partnere og interessenter fra universiteter, GTS-institutter, landbrugets innovationscentre, tænketanke, myndigheder og landbruget.

Baggrund: Reduktion af lattergas

Anvendelsen af kvælstofgødning i dansk landbrug har ikke blot betydet høje udbytter og høj kvalitet af landbrugsafgrøderne, den påvirker også kvælstofkredsløbet, ved at kvælstof bliver udledt til naturen, fx i form af udvaskning gennem jorden eller den potente drivhusgas lattergas (N2O). Udledning af N2O er meget kompleks og baseret på processer relateret til det agronomiske (sædskifte, afgrødetype, og gødningspraksis), det mikrobielle liv i jorden og abiotiske faktorer som fx jordens tekstur og struktur. Da landbruget er den største kilde til udledning af N2O, er det bydende nødvendigt, at landbruget gør en indsats for at reducere denne drivhusgas, så vi kan nå målene i Paris-aftalen, om at begrænse den globale opvarmning med 2°C og helst ned til 1,5°C. Da udledning af N2O blot er én blandt flere udfordringer i landbruget, er det vigtigt at tilgå udfordringen med en holistisk tilgang, så der ikke sker forskydning i udledningerne.

SmartField vil bl.a. omfatte følgende aktiviteter:

  • Etablering af to state-of-the-art stationære målestationer (Super Sites), samt en mobil enhed (Mobile System), der kan levere kontinuerte data, der beskriver kvælstofkredsløbet i repræsentative dyrkningssystemer i Danmark. Målestationerne skal desuden bruges til at måle effekten af både eksisterende og nye N2O reducerende teknologier og strategier. Fra 2025 inviteres virksomheder til at få testet deres nye N2O reducerende teknologier i SmartField.
  • En data- og modelleringshub skal på baggrund af data fra målestationerne, aktivitetsdata fra udvalgte landbrugsbedrifter og fra tidligere forskningsprojekter, levere procesbaserede modeller til at beregne den nationale udledning af N2O, samt til at udvikle økonomiske scenarier for landbrugets implementering af N2O reducerende tiltag.
  • Etablering af et Science Policy Practice Forum, bestående af projektpartnerne, samt en bred gruppe af interessenter fra universiteter, landbrugets innovationscentre, landbruget, brancheorganisationer, ministerier og styrelser, industrien, NGO'er, tænketanke samt forsknings- og udviklingsfonde. Science Policy Practice Forum skal sikre, at der en dialog omkring og bred forståelse af, hvordan man kan validere og godkende N2O reducerende tiltag, samt benytte modellerne til fremtidig regulering af landbruget, og ikke mindst fremme implementeringen af teknologierne på den enkelte landbrugsbedrift. Dette sker med fokus på at udvikle et system til Monitorering, Rapportering og Verifikation (MRV) af N2O emissioner baseret på en Tier 3 model til opgørelse af nationale emissioner.

SmartField Workpackages

Figur 1: Arbejdspakkerne i SmartField

Et unikt samarbejde

SmartField består af et unikt konsortium med de førende partnere indenfor bl.a. måling af N2O, modellering, validering, implementering af landbrugsteknologer, samt beslutningstagere, hvilket gør det muligt at realisere de ambitiøse mål. De finansierede partnere er Teknologisk Institut, Land-CRAFT Pioneer Center, Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Colorado State University og SEGES Innovation. Desuden deltager repræsentanter fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, samt Landbrugsstyrelsen.

Vil du vide mere