
Uddannelse og forskning på kødområdet
2025
Projektets overordnede formål er at fremme kødforskningen i Danmark gennem deltagelse i en række netværksaktiviteter indenfor emnet samt at understøtte et rekrutteringsgrundlag af veluddannede kandidater med forskellige uddannelsesbaggrunde.
Målet er at:
- Understøtte og aktivt medvirke i nationale og internationale netværk for kødforskning.
- Give studerende en indsigt i kødindustrien.
Projektet er støttet af Svineafgiftsfonden og igangsat 1. januar 2025 og forventes afsluttet 31. december 2025.
De forventede direkte resultater vil foreligge i forlængelse af, at de pågældende aktiviteter er gennemført, opgjort og klargjort til offentliggørelse.
Resultaterne offentliggøres på Teknologisk Instituts hjemmeside: Notater og artikler offentliggøres løbende og en slutrapport vil foreligge efter projektets afslutning.
Hvert kvartal offentliggøres en kort status på projekthjemmesiden på Teknologisk Instituts hjemmeside.
Resultaterne stilles gratis til rådighed for alle virksomheder, der er aktive i den pågældende sektor eller delsektor.
Kvartalsrapport 1. kvartal 2025
Det vigtigste nye output er, at: •Tre studerende fra hhv. KU og DTU er startet i kødpraktik pr. 1 februar, hvor de i den første uge gennemførte introduktionskurset. Praktikanterne arbejder med egne F&U-opgaver, der er relateret til de igangværende brancheprojekter. Dertil indgår praktikanterne i dagligdagen i afdelingen, så de får en fornemmelse af samarbejdet med kødindustrien og DTI som arbejdsplads. •Koordinering med uddannelsesinstitutioner vedr. praktikforløb (og bacheloropgave) til gennemførelse i efteråret pågår. •Bidraget som gæsteforelæsere på AU og KU og givet indlæg for finske samarbejdspartnere. |
Den næste store aktivitet i projektet er, at: Praktikanterne færdiggør praktikforløbet og udarbejdelsen af praktikrapport (inkl. forsknings-resultater). Deltage i tiltrædelsesforelæsning af nyudnævnt professor i Meat Science (Margrethe Therkildsen) ved AU (4. april 2025). Planlægning af en workshop med afholdelse i september i regi af Netværket ”NordMeat”. |
Netværk:
Projektet er en del af det nordiske netværk NordMeat – Sustainable Meat Production In the Nordic Countries. Netværkets hjemmeside kan ses her
LinkedIn:
LinkedIn februar 2025:
"🔬 Fremtidens talenter er ankommet 🎓 I vores travle laboratorier har vi for nylig budt velkommen til tre nye praktikanter, der skal bidrage til at drive vigtig forskning inden for fødevarevidenskab.
Det er en særlig fornøjelse at se, hvordan den næste generation af forskere udvikler sig og samtidig bidrager til vigtige projekter undervejs.
Vores praktikanter arbejder med alt fra kødkvalitet og mikrobiologiske udfordringer til analysemetoder:
🦠 Bertram i det mikrobiologiske laboratorium: Validering af vækstmodeller for fødevaresikkerhed
🥩 Laurids i sanselaboratoriet: Undersøgelse af kvalitetsforskelle i kød fra forskellige typer kød
🧪 Anders i kemilaboratoriet: Optimering af analysemetoder til hurtig kvalitetskontrol
Det er netop denne kombination af uddannelse og praktisk forskning, der skaber morgendagens eksperter."
_____________________________________
2024
Formål:
Projektets overordnede formål er at understøtte et rekrutteringsgrundlag af veluddannede kandidater med forskellig uddannelsesbaggrund og at fremme kødforskningen i Danmark.
Netværk:
Projektet er en del af det nordiske netværk NordMeat – Sustainable Meat Production In the Nordic Countries. Netværkets hjemmeside kan ses her
Nyhedsbrev:
Meinert, L.(2024) Kød i menneskets ernæring og sundhed. Nyhedsbrev om Fødevarer og Produktion, nov
Kvartalsrapport 4. kvartal 2024
Det vigtigste nye output er, at webinaret om LCA OF MEAT organiseret af NordMeat netværket blev afholdt med 50 deltagere. Webinaret bidrog til diskussionen om beregning af LCA, og hvordan alle aspekter af bæredygtig produktion kan indregnes. Der har været interesse fra flere studerende om at komme i praktik i 2025, og vi har indgået aftale med tre kommende kødpraktikanter. Desuden har der været deltagelse i undervisning og workshops med forskellige uddannelsesretninger heriblandt DTU og professionshøjskoler. |
Den næste store aktivitet i projektet er, at opstarte praktikperioden fra februar til juni 2025, og fortsætte arbejdet i NordMeat netværket. |
Kvartalsrapport 3. kvartal 2024
Det vigtigste nye output er, at der er afholdt workshop i kødnetværket Nordmeat. Emnet var LCA i kødindustrien herunder variationer mellem beregningsmetoder anvendt i de 5 nordiske lande (som alle var repræsenteret ved workshoppen). Workshoppen blev afholdt i Aarhus og var en stor succes med 23 deltagere. En af de studerende, der var i kødpraktik i foråret, er vendt tilbage til DMRI og skriver nu opgave om Listeria (sektion for Fødevaresikkerhed). Der har været deltagelse i årets kødforskerkonference, ICoMST 2024. Et af emnerne var kødindustriens kommunikation til omverden, da dette formodes at påvirke unges lyst til at søge job inden for industrien. I flere lande er det svært at ”få lov” til at fortælle de gode historier. Dertil var der deltagelse i IMS-komiteen, hvor opgaven var at udvælge bedste poster (forskere under 40 år kunne deltage i konkurrencen). |
Den næste store aktivitet i projektet er at udarbejde nyhedsbrev med hjemtaget viden samt cases til brug i undervisning og deltage i planlægning af det åbne on-line seminar i NordMeat-netværket den 10. december. |
Kvartalsrapport 2. kvartal 2024
Det vigtigste nye output er, at der har været deltagelse i møde ved DTU’s retningsudvalg. Det blev diskuteret, om faget ”kvalitetsstyring og GMP” skal gøres obligatorisk, medlemmer til et eksternt panel blev foreslået, og der blev generelt talt om relevante kurser for uddannelsen, og hvad industrien ser af behov. Store ændringer i strukturen ønskes ikke, da virksomhederne skal kende uddannelsen og de studerendes kompetencer efter endt uddannelse. Der har endvidere været deltagelse i et mentor-møde med tre studerende fra KU, og der har været afholdt møder med studerende fra forskellige erhvervsuddannelser og undervist på kurser på DTU. Der er løbende dialog med AU omkring forskningssamarbejder indenfor kødområdet. Der er givet tilsagn fra The Nordic Joint Committee for Agricultural and Food Research (NKJ) til etablering af et stort netværk med titlen ”Sustainable meat production in the Nordic region” (NordMeat). Netværket består af 16 nordiske partnere. DMRIs deltagelse i netværket vil være en aktivitet i nærværende projekt i 2025, og det forventes, at netværket udmøntes i konkrete samarbejder. Desuden medvirker DMRI i interessegruppen omkring et ph.d.-studie i Finland (Juuso Kumpulainen) omhandlende anvendelse af animalske sidestrømme (titel: Material Losses in Meat Chain in Finland). DMRI har indenfor fødevaresikkerhed og kvalitet haft tre studerende i Taastrup i foråret 2024: En studerende fra DTU (20 uger), og to studerende fra Absalon (10 uger). Der er pt. indgået aftale med 3 studerende om praktik i efteråret. |
Den næste store aktivitet i projektet er koordinering i forhold til efterårets praktikanter. |
Kvartalsrapport 1. kvartal 2024
Det vigtigste nye output er, at det tilpassede introforløb på en uge er gennemført og evalueret. De studerende var glade for forløbet, og det gav et godt indblik i hvilke faglige emner, der arbejdes med i kødindustrien. DMRI har indenfor fødevaresikkerhed og kvalitet pt. tre studerende i Taastrup: •En fra DTU (20 uger) •To fra Absalon (10 uger) Der har været deltagelse i møde ved DTU’s retningsudvalg: Det blev diskuteret om faget ”kvalitetsstyring og GMP” skal gøres obligatorisk, medlemmer til et eksternt panel blev foreslået, og der blev generelt talt om relevante kurser for uddannelsen, og hvad industrien ser af behov. Store ændringer i strukturen ønskes ikke, da virksomhederne skal kunne kende uddannelsen og de studerendes kompetencer efter endt uddannelse. Der har endvidere været deltagelse i et mentor-møde med tre studerende fra KU. |
Den næste store aktivitet i projektet er, at: •De tre nuværende studerende færdiggør praktikperioden •Gennemføre besøg fra Zealand, hvor en gruppe studerende får indsigt i kødindustrien gennem faglige indlæg samt rundvisning i testfaciliteter •Deltagelse i virksomhedsmessen DSE på DTU •Koordinering med uddannelsesinstitutioner vedr. praktik i efteråret |
2023
Projektstatus 4. kvartal 2023
Det vigtigste nye output er, at introforløbet (efterår) er evalueret med de studerende. De faglige emner var gode og fyldestgørende, men mængden af information på kort tid var intens. DMRI har indenfor fødevaresikkerhed og kvalitet pt. tre studerende i Taastrup: •To praktikanter fra hhv. Zealand og DTU (20 uger) •En specialestuderende fra KU (20 uger) Der har været deltagelse i årets videnskabelige konference ”EFFoST” afholdt i Spanien (november 2023). Konferencen dækker fagligt bredt og emnet var: ”Sustainable Food and Industry 4.0: Towards the 2030 Agenda”. Der blev hjemtaget viden bl.a. om udnyttelse af sidestrømme samt metoder til undersøgelse af hybridprodukter. Emnerne søges inddraget i kommende projekter med studerende. Der er modtaget ansøgninger til praktik i foråret 2024 fra pt. 3 studerende: •En fra DTU (20 uger) •To fra Absalon (10 uger) |
Den næste store aktivitet i projektet er, at introuge-forløbet samt det anvendte materiale evt. opdateres (små revisioner). Der tages imod de nye praktikanter primo februar 2024 , hvor introugen gennemføres. I slutningen af januar 2024 afholdes møde på DTU i retningsudvalget - diplomingeniør i Fødevaresikkerhed og – Kvalitet, hvor DMRI er med i følgegruppen. |
Projektstatus 3. kvartal 2023
Det vigtigste nye output er, at den reviderede introuge som opstart på ”kødpraktikken” er testet. Introduktionskurset varede en uge og havde fokus på: Arbejdssikkerhed, hygiejne, forståelse for sammenhæng mellem råvarer og kvalitet, besøg på slagteri, egenkontrol (inkl. HACCP), rengøring, fødevaresikkerhed og digitaliseringsløsninger fx sporbarhed. DMRI har indenfor fødevaresikkerhed og kvalitet pt. fire studerende i Taastrup: • To praktikanter fra hhv. Zealand og DTU (10 + 20 uger) • En specialestuderende fra KU (20 uger) • En ph.d.-studerende fra Seinäjoki Universitet, Finland (8 uger) Der har været deltagelse i årets videnskabelige konference for kødforskning og -teknologi ”ICoMST” afholdt i Italien (august 2023). Konferencen dækker fagligt bredt og blev indledt med en keynote præsentation af Frederic Leroy, Vrije Universiteit, Belgien. Leroy fremlagde flere eksempler på, at artikler og konferenceoplæg, som satte spørgsmålstegn ved, at der skulle være en negativ ernæringsmæssig effekt af kød, er blevet holdt tilbage ved ernæringsvidenskabelige kongresser og i tidsskrifter. |
Den næste store aktivitet i projektet er at evaluere praktikperioden ”efterår 2023”. Efter evaluering af introugen og af den samlede praktikperiode skal aktiviteterne evt. revurderes og rettes til. Der er begyndt at komme ansøgninger til praktik 2024 (opstart februar), og koordinering og planlægning i den forbindelse pågår. |
Projektstatus 2. kvartal 2023
Det vigtigste nye output er at indholdet af introduktionskurset er revideret. Målet er at sikre en mere fleksibel gennemførelse med mulighed for at tilpasse kurset afhængig af længde på praktikopholdet. Mange studerende er i praktik i enten 8-10 eller 20 uger. For studerende i 8-10 ugers praktik vil introduktionskurset vare 1 uge og ved 20 ugers praktik, vil kurset være udvidet til 2 uger. Indholdet af kurset er vurderet i henhold til de typiske stillinger/arbejdsopgaver i industrien, som uddannelserne ”føder ind til”: Introduktionskurset i uge 1 vil have fokus på: Arbejdssikkerhed, hygiejne, forståelse for sammenhæng mellem råvarer og kvalitet, besøg på slagteri, egenkontrol (inkl. HACCP), rengøring, fødevaresikkerhed og digitaliseringsløsninger fx sporbarhed. Uge 2 indeholder: Fremstilling af forædlede produkter i Pilot plant med indsigt i teorien bag (mikrobiologi / kemi), smagsbedømmelse af produkterne, viden om sidestrømme samt en forståelse for projektledelse. |
Den næste store aktivitet i projektet er, at der skal udarbejdes cases til brug i undervisningen på bl.a. Aarhus Universitet. 3 praktikanter starter den 28. august 2023 (2 i 10 uger, 1 i 20 uger) og introduktionskurset vil være 1 uge for dem alle. Der er samtidig 3 specialestuderende på DMRI, som skal deltage i dele af introduktionsugen. |
Projektstatus 1. kvartal 2023
Det vigtigste nye output er følgende aktiviteter: •Opstart af praktikant, der i den 12 ugers praktikperiode skal arbejde med sidestrømme. Praktikanten kommer fra Professionshøjskolen Absalon, og det igangværende forløb er et resultat af øget dialog om samarbejde med Professionsskolerne •Der er holdt oplæg for 15 studerende fra Københavns professionshøjskole om sensorik, holdbarhed og animalske sidestrømme •Der er afholdt et møde med Aarhus Universitet om mulighederne for øget samarbejde om studerende •Deltagelse i møde om DTUs diplomuddannelse ”Fødevaresikkerhed og kvalitet” |
Den næste store aktivitet i projektet er, at der skal udarbejdes cases til brug i undervisningen på Aarhus universitet. Det forventes endvidere, at det eksisterende 3 ugers introkursus skal gennemgå en opdatering, så det tilpasses praktikanter fra forskellige undervisningsinstitutioner og kan afholdes mere fleksibelt end hidtil. |
2022
Formål:
Projektets overordnede formål er at understøtte et rekrutteringsgrundlag af veluddannede kandidater med forskellig uddannelsesbaggrund og at fremme kødforskningen i Danmark.
Artikel:
Meinert, L. (2022) efteruddannelse for fødevareprofessionelle. Fødevaremagasinet november, side 18
Projektstatus 4. kvartal 2022
Det vigtigste nye output er, at der har været ansøgningsfrist for deltagelse i kødpraktikken 2023, og der var desværre ingen ansøgere fra universiteterne. Årgangen til næste år er lille, hvilket er en del af forklaringen. Der er fulgt op på studiekontakterne på DTU og KU, og der er gjort reklame for praktikken bl.a. på Facebook i gruppen for fødevarestuderende på KU. Der har derimod været øget interesse fra studerende på flere Erhvervsskoler (Fødevareteknolog-studerende) om at komme i praktik på DMRI. Denne praktik er på 10 uger. Der har været afholdt et afsluttende møde i Kødbranchens kompetenceudvalg, hvor kampagnen ”Minds behind meat” har været en af aktiviteterne – denne er overgået til at være en del af FutureFood. Der er dialog med Århus Universitet om synliggørelse af kød i fødevareuddannelsens fag fx i mikrobiologi samt samarbejde omkring Masterstuderende. |
Den næste store aktivitet i projektet er, at kødpraktikken for 2023 skal gennemføres, og samarbejdet med AU skal styrkes. |
2021
Formål:
Projektets formål er at understøtte et rekrutteringsgrundlag af veluddannede kandidater med forskellige uddannelsesbaggrund og at fremme kødforskningen i Danmark. Dette sker bl.a. via kurser for studerende inkl. kødpraktikanter og via aktivt at medvirke i nationale og internationale netværk.
Projektstatus 4. kvartal 2021
Det vigtigste nye output er, at der tilmeldt 4 studerende (alle fra DTU) til kødpraktikken 2022. Dertil forventes yderligere 1 praktikant (studerer dataanalyse) at følge dele af introduktionskurset. Der er indgået aftale med 2 virksomheder, der tager imod 3 af praktikanterne efter endt introduktionskursus. Det er positivt, at virksomhederne igen åbner dørene, selvom pandemien ikke er helt ovre endnu. |
Kødpraktikken er projektets største aktivitet og leverance, hvorfor der kun er mindre aktivitet i resten af året. 2022 kødpraktikken starter i uge 5, og koordinering og planlægning er i gang. Der vil desuden foregå samtaler med studerende til foråret 2022. |
Hviid, M. (2021) Intro til kødindustrien og værdikæden: dyr - fersk kød - fødevare. Kursus DTU, Diplomingeniører, 30. september
Granly Koch, A. (2021) Mikrobiologi, kød og kødprodukter. Kursus DTU, Diplomingeniører, 30. september
Unge forsker-aspiranter har lavet chips af grielunger. 22. juni. Landbrugsavisen.dk
Nyhedsbrev: DMRI News (februar 2021) Det summer af faglig nysgerrighed
Projektstatus 4. kvartal 2020
Det vigtigste nye output er, at 12 fødevarestuderende har søgt om en plads på kødpraktik 2021; 1 studerende fra KU og 11 fra DTU. Det er en markant stigning i forhold til de seneste år, og ses som udbyttet af en længere dialog med de studieansvarlige på DTU. Desværre har kødvirksomhederne ikke mulighed for, at de studerende fysisk er tilknyttet produktionen. Der forsøges derfor, at få inddraget cases fra virksomhederne i praktikprojekterne. DMRI har kapacitet til 7 studerende. Business Lolland Falster, som bl.a. repræsenterer fødevarevirksomheder i regionen, har i samarbejde med deres virksomheder indenfor storkøkken, vildt og fjerkræ ønsket at deltage i et praktikforløb med én af praktikanterne. Virksomhederne ser et stort potentiale i at få tilknyttet studerende til udfordringer indenfor fødevaresikkerhed og -kvalitet. |
Den næste store aktivitet i projektet er, at planlægge og koordinere praktikprojekter og afvikle introkurset på 3 uger, hvor de studerende bliver introduceret til værdikæden, projektledelse mm. |
Artikel:
Hviid, M. & Meinert, L (2019)Kødet på skolebænken. Fødevaremagasinet, februar, side 18-19