Ultrarent vand til Power-to-X
Produktionen af grøn brint og andre Power-to-X-brændstoffer kræver store mængder ultrarent vand. I Danmark er der bred enighed om, at grundvand ikke skal anvendes som grundlag. Dette projekt hos Teknologisk Institut undersøger, hvordan alternative vandkilder kan anvendes og hvordan koncentratet fra den ultrarene produktion af vand, skal håndteres efterfølgende.
Overfladevand og spildevand som mulige kilder
Den store udfordring ligger i at identificere egnede alternative vandkilder og renseteknologier, der kan levere ultrarent vand til elektrolyseprocessen.
”For at kunne realisere det fulde potentiale af power-to-x, er der brug for innovative løsninger til at håndtere de koncentrerede reststrømme fra produktionen af ultrarent vand. Med dette projekt tager vi et vigtigt skridt mod at sikre en bæredygtig forsyning af vand til power-to-x-anlæg”, Rune Dall Harpøth, konsulent ved Teknologisk Institut.
Gennem membranfiltrering af forskellige vandtyper som overfladevand og renset spildevand produceres ultrarent vand til elektrolyse. Koncentratet karakteriseres kemisk, og der arbejdes med biologisk rensning af miljøfarlige stoffer og salte. Endelig evalueres teknologikoncepter til koncentratrensning teoretisk med hensyn til pris og CO2-aftryk.
Samtidig skal den resterende koncentratfraktion håndteres på en miljøvenlig måde. Projektet samarbejder med virksomhederne MUTAG og ECT2 for at finde løsninger på disse udfordringer.
Ved at undersøge alternative vandkilder til Power-to-X-produktionen, samt at finde bæredygtige løsninger til håndtering af den koncentrerede restfraktion er det partnernes håb, at projektet kan bidrage til en mere miljøvenlig produktion af grønne brændstoffer.
FAKTA OM PROJEKTET
Projektets titel
Vandbehandling til PtX
Projektperiode
marts 2024 – oktober 2024
Projekttype
Udviklingsprojekt ved Energy Cluster Denmark
Projektsum
660.000 kr.
Formål
Undersøge alternative vandkilder til produktion af ultrarent vand til elektrolyse (PtX) og håndtering af koncentreret restfraktion.
Partnere
MUTAG, ECT2, Teknologisk Institut