Vask og genbrug af PFAS-forurenet jord

Sabine  Lindholst

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 18 35.

PFAS jordvask projekt

Vask og genbrug af PFAS-forurenet jord

Websiden er opdateret den 8. februar 2024.  

Projektet er under afslutning, og Teknologisk Institut arbejder på den afsluttende faglige rapport om pilotforsøget. Den færdige rapport ventes overdraget til Miljøstyrelsen i april 2024.  

Pressekontakt vedrørende projektet: Chefkonsulent Niels Tradsfeldt, Kommunikation, mobil 7220 2769, mail: ntt@teknologisk.dk

Jord forurenet med miljøfremmede stoffer, herunder PFAS, udgør en stigende trussel mod miljø og sundhed. PFAS-molekyler er persistente, sundhedsskadelige og kan spredes over store områder via vandstrømme. Dette TUP-projekt har til formål at verificere og optimere en teknologi til at vaske jord fri for PFAS. Resultaterne fra dette projekt vil bidrage til at skabe et designgrundlag for optimeret jordoprensning.

Baggrund for projektet

Nordic Waste var på projektansøgningstidspunktet den eneste virksomhed, som havde et vaskeanlæg, der kunne rense jord for forureninger. Teknologisk Institut indgik et projektsamarbejde, som skulle undersøge den praktiske mulighed for at vaske PFAS ud af forurenet jord, hvilket ville muliggøre genanvendelse af tidligere forurenet jord til byggeprojekter.

TUP-projektet var en del af et større teknologiudviklingsprogram hos Nordic Waste. Virksomheden havde på tidspunktet for projektansøgningen oplyst, at de allerede havde implementeret et fuldt program for transport og håndtering af forurenet jord samt sikkerhed omkring opbevaring og vandrensning på deres lokalitet.

Projektet sigtede mod at øge dansk knowhow indenfor håndtering og nyttiggørelse af forurenet jord (fx PFAS) ved udnyttelse af teknologier som både jordvask og foam fractionation.

Efter endt teknologiudvikling vil det være muligt at belyse, hvilke jordtyper der kan vaskes fri for PFAS, og dermed hvornår denne teknologi er relevant, samt hvordan vaskekonceptet kan overføres til jordforureninger med andre persistente miljøfremmede stoffer.

Målet er at opnå Best Available Technology (BAT) i forhold til gældende grænseværdier, udfordrende forureninger eller jordtyper samt klimaaftryk.

Teknologisk udviklingsarbejde og projektets mål

I projektet blev et pilotanlæg til jordvask opbygget, som i mindre målestok kan afklare og optimere rensepotentiale for en given ny jordtype og forurening inden jorden vaskes i storskalaanlægget. Projektet har fokus på PFAS forurenet jord, og for at anvende teknologien effektivt, skal vaskevandet renses for PFAS. Dette kræver etablering af et vandrensningsanlæg, der sikrer genanvendelse af vaskevandet og efterfølgende destruktion af den opsamlede PFAS. Der blev fokuseret på at udvikle en kosteffektiv rensemetode, hvor det skulle vurderes, under hvilke betingelser (jordtype og PFAS-kontaminering) det er tilstrækkeligt at anvende vand til jordvask, og hvilke andre virkemidler der kan inddrages som enten for- eller efterbehandling af jorden.

I projektet blev der udført forsøg med PFAS forurenet jord fra fire forskellige lokaliteter i Danmark.

Prøverne fra hver lokalitet havde et omfang på en kubikmeter jord. Jorden fra en af lokaliteterne havde et indhold af PFAS, som lå under grænseværdierne, to af lokaliteterne havde et indhold af PFAS, som var lidt over grænseværdierne, imens jorden fra en af lokaliteterne havde et indhold af PFAS, som betegnes som højt.

Projektet er under afslutning, og Teknologisk Institut arbejder på den afsluttende faglige rapport om pilotforsøget. Den færdige rapport ventes overdraget til Miljøstyrelsen i april 2024.  

 

PFAS jordvask pilotanlæg

Pilotanlæg til vask af PFAS-forurenet jord hos Nordic Waste.

Potentialet for jordrensning

Rensning af PFAS-forurenet jord har et stort potentiale, da PFAS-forurening er et globalt problem. Med over 2.300.000 tons forurenet jord deponeret årligt i Danmark alene, er der et stort potentiale for jordvask som teknologi.

Projektnavn

Behandling af PFAS-forurenet jord til recirkulering af råstoffer

Projekttype

TUP – Teknologiprogram for jord- og grundvandsforurening under Miljøministeriet

Samlet budget

1.047.000 kr.

Projektperiode

2023-24

Partnere

Nordic Waste – Som problemejer og tilskudsmodtager er Nordic Waste ansvarlig for at implementere teknologien og håndtere transport og håndtering af forurenet jord. De er også ansvarlige for at sikre sikker opbevaring og vandrensning på deres lokalitet i Randers.

Teknologisk Institut – Som uvildig rådgiver bidrager Teknologisk Institut til design og opbygning af pilotvaskeanlægget og er ansvarlig for udførelse af eksperimenter og dataanalyse. De vil også bidrage med indgående viden om PFAS-håndtering og med laboratoriefaciliteter, som er afgørende for både teknologiudvikling og dokumentation.

EnvyTech – EnvyTech leverer systemer til surface active foam fractionation (SAFF) og afprøver forbehandling af jord samt slambehandling.

Vandrensning.com – Vandrensning.com bidrager med vandhåndtering til genbrug af vaskevandet. De har erfaring med vandrenseteknologier for behandling af komplekst og PFAS-forurenet vand.

Understøttende verdensmål

FN Verdensmål 12   Verdensmål 13 - klimaindsats