Restfraktion fra Spirulina algeproduktionen på Island skal blive til B12-vitamin i plantebaseret kost
Nyt udviklingsprojekt vil revolutionere funktionelle fødevarer med mere klimavenligt dyrket Spirulina rig på biologisk aktivt vitamin B12.
Projektperiode: april 2024 – marts 2027
I april 2024 startede det ambitiøse udviklingsprojekt ’Ultra-B12’, som vil sætte nye standarder inden for produktion og anvendelse af funktionelle fødevarer. Projektet ledes af Vaxa Technologies fra Island i samarbejde med Teknologisk Institut i Danmark og involverer førende forskningsinstitutioner og virksomheder fra både Danmark og Island.
Projektet ’Ultra-B12’ fokuserer på bæredygtig storskala produktion af UltraSpirulina, en type Spirulina mikroalge rig på jern, proteiner og biologisk aktivt vitamin B12. UltraSpirulina dyrkes under kontrollerede forhold på Island, hvor man i starten af projektet har undersøgt hvordan lysforhold kan forbedre produktionen af aktivt B12.
*Resultaterne viste, at den aktivt producerede vitamin B12 i spirulina, var på niveau med indholdet i oksekød.
Innovation og bæredygtighed hånd i hånd
Projektet er ikke kun et videnskabeligt spring fremad i forståelsen og anvendelsen af mikroalger i fødevarer; det er også en klimavenlig løsning på nogle af nutidens største udfordringer såsom bæredygtig fødevareproduktion og en sikring af en vis global ernæringsmæssig status.
Ved at anvende islandsk geotermisk energi i produktionen af næringsrige mikroalger, understøtter Ultra-B12 en bæredygtig fremstillingsproces, der optimerer ressourceanvendelsen, samtidig med, at forbrugerne får adgang til biologisk aktivt vitamin B12, som ofte er en mangel i plantebaseret kost.
Fra laboratorie til middagsbord
Projektet Ultra-B12 vil bringe UltraSpirulina fra laboratoriet til middagsbordet ved at integrere ingrediensen i en række funktionelle fødevarer, herunder sportsdrikke, is og barer, der er målrettet aktive forbrugere og atleter.
Disse produkter vil være beriget med naturligt og biologisk aktivt vitamin B12, jern og proteiner, som kroppen kan optage direkte, i modsætning til det bredt anvendte syntetisk fremstillede B12-vitamin, der først skal omdannes af kroppen, før det kan optages og udnyttes.
Samarbejde på tværs af grænser
Projektet er et resultat af et internationalt samarbejde mellem forskningsinstitutioner og virksomheder, der alle er førende inden for deres felt. Partnerskabet inkluderer Teknologisk Institut i Aarhus og Matís i Island samt flere innovative SMV'er som Skarø Is, VAXA Technologies og RJC.
Fremtidens fødevarer
Med et budget på næsten 1 million euro og en projektperiode på tre år, sætter Ultra-B12 projektet kurs mod at omdefinere markedet for funktionelle fødevarer.
- Vi er på tærsklen til en ny æra inden for fødevareproduktion, hvor bæredygtighed og ernæringsmæssig værdi går hånd i hånd, udtaler Line Ahm Mielby, projektleder ved Teknologisk Institut.
Projektet bygger videre på viden fra tidligere projekt ’Iceblue’, hvor de sundhedsfremmende ingredienser fra alger og det blå farvestof blev udvundet.