Roadmap - fremtidens digitaliserede og bæredygtige drift og vedligehold

Ricardo Antonio Barbosa

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 11 96.

Eksponeringsplads

Roadmap - fremtidens digitaliserede og bæredygtige drift og vedligehold

En af nøglerne til at sikre længere levetider for vores bygninger og anlæg er at kunne opdage skader i tide, så der bliver mulighed for at sætte ind med rettidigt og forebyggende vedligehold, inden skaderne udvikler sig til uoprettelige og levetidsforkortende skader. Drift og vedligehold er et vidt begreb, som dækker over mange forhold i et byggeri eller en anlægskonstruktions levetid.

Med fremtidens digitale værktøjer til drift og vedligehold, herunder værktøjer baseret på kunstig intelligens, opstår muligheder for at opdage, at visse skadesmekanismer er gået i gang, inden de kommer til udtryk som synlige skader. Det er særlig her, at det store potentiale ligger for fremtidens digitaliserede drift og vedligehold.

På Teknologisk Institut har vi udarbejdet en Roadmap for fremtidens digitaliserede og bæredygtige drift og vedligehold i resultatkontrakten ”Digitale teknologier til bæredygtig drift og vedligehold af bygninger og anlægskonstruktioner” støttet af Uddannelses- og Forskningsministeriet.

I Roadmappen, som du kan downloade nedenfor, fokuseres udelukkende på beton, armeringsstål, tegl, træ og asfalt, som udgør en stor del af konstruktionerne i byggeri og anlæg.

Roadmappen er opbygget i følgende fire hovedafsnit:

  1. ”Digitalisering i bygge- og anlægsbranchen”, hvor vi tage temperaturen på bygge- og anlægsbranchens brug af digitalisering til drift og vedligehold. Afsnittet er blandt andet baseret på interviews med et bredt udsnit af aktører fra branchens værdikæde.
  2. ”Digitale teknologier til drift og vedligehold”, hvor vi gennemgår udvalgte digitale teknologier, som enten er i anvendelse i dag eller har et potentiale for anvendelse indenfor drift og vedligehold.
  3. ”Nedbrydningsmekanismer, skader og digitalisering”, hvor vi kobler de udvalgte teknologier med konkrete nedbrydningsmekanismer og skader med henblik på at afdække teknologiernes potentiale for at forlænge levetiden for byggeri- og anlægskonstruktioner. Afsnittet er endvidere suppleret med cases, som viser, hvordan nogle af teknologierne allerede er i anvendelse i dag.
  4. ”Indsatser”, hvor vi præsenterer ni konkrete forslag til indsatser, der skal fungere som anbefalinger til en samlet byggeri- og anlægsbranche med henblik på at bringe flere digitale teknologier i anvendelse for at forlænge levetiden for bygge- og anlægskonstruktioner.

Roadmappen henvender sig til alle led i bygge- og anlægsbranchens værdikæde, dog med særlig fokus på bygherrer og bygningsejere, som har det overordnede ansvar for vores bygge- og anlægskonstruktioner, samt rådgiverne som typisk står for undersøgelserne af de eksisterende byggerier og anlægskonstruktioner.

Hent Roadmappen her: