Støbning med PCM-beton
Som et led i PSO-projektet ”anvendelse af faseskiftende materialer i fremtidens bygninger” er der blevet udvikling en beton med faseskiftende materialer. PCM-betonen, som den kaldes, opnår markante forbedringer i varmeakkumuleringevnen, og har en styrke som gør den egnet til anvendelse i bygningskonstruktioner. Betonen er derfor blevet indbygget i Instituttets nye udviklingsplatform EnergyFlexHouse.
Støbning med PCM-beton
Et af de nye epokegørende materialer, som vil blive testet i LAB-huset, er PCM-beton (PCM står for Phase Change Material). Ved at blande dette stof i betonen kan man oplagre varme som afgives senere, når temperaturen falder.
Midt i november var der verdenspremiere på PCM-beton i forbindelse med støbning af fundament til LAB-huset, som er det hus, hvor der skal testes nye teknologier. PCM-beton afprøves her for første gang nogensinde!
Forud for selve støbningen var der nogle dage tidligere prøve-blandet PCM-beton på Unicon’s fabrik i Hedehusene, og da den efterfølgende prøvestøbning også forløb meget positivt, kunne der 3 dage senere støbes på byggepladsen. Hele forløbet med PCM-beton er blevet fulgt med stor interesse af medarbejdere fra de involverede firmaer og Teknologisk Institut.
PCM-beton er meget fast i densiteten, hvilket besværliggør både transport og udlægning. Til støbningen blev forbrugt 2 leverancer á 1 m³, og som det fremgår af billederne krævede det en del manuel bearbejdning at få betonen jævn, men trods en regnfuld efterårsdag lykkedes det at få et flot gulv.
Karise Anlæg & Byg A/S udfører jord-, kloak- og betonentreprisen på EnergyFlexHouse, og havde derfor den spændende opgave med at udlægge PCM-beton i et felt på 2,9 x 3,7 meter og almindelig lavabeton i den øvrige del af LAB-huset.
I PCM-betongulvet ligger forskellige termofølere og varmestrømsmålere som bl.a. måler temperaturgradient og -fordeling gennem et tværsnit af gulvet og energistrømme ind og ud af huset med henblik på udvikling og optimering af de varmeakkumulerende egenskaber.
Nyhedsbrev fra Enemærke & Petersen i pdf-format