Teknologisk Institut modtager EU pris

Claus Schøn Poulsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 25 14.

Teknologisk Institut modtager EU pris

Teknologisk Institut har sammen med Danfoss, Knudsen Køling og REMA1000 netop modtaget en EU pris for et projekt om udvikling og demonstration af CO2 baserede kølesystemer til brug i supermarkeder. Projektet har fremmet teknologien med CO2 – et naturligt kølemiddel, der erstatter den miljøbelastende drivhusgas HFC og giver supermarkederne en økonomisk gevinst.

Gennem de sidste 10 år har Teknologisk Institut spillet en stor rolle i udviklingen af teknologien med CO2 som naturligt kølemiddel. Eksempelvis har Instituttet været med i en lang række demonstrationsprogrammer med CO2 som kølemiddel. I det vindende projekt har Instituttet opbygget et CO2 baseret system i et laboratorium og intensivt over en længere periode testet kølekapaciteten, energieffektiviteten, sikkerheden og funktionaliteten. Og det med så gode resultater, at det i dag er blevet et naturligt valg for danske supermarkeder at investere i decentrale køleanlæg baseret på den miljøvenlige teknologi til at holde fx øl, cola og frosne madvarer kolde i butikkerne.

- Vi er naturligvis stolte af at få den fornemme pris for bedste EU LIFE projekt 2008 sammen med fire andre vindende projekter ud af en gruppe af i alt 90 projekter. Prisen betragter vi som en anerkendelse af vores arbejde og ekspertise inden for køleområdet også på den internationale scene, hvor vi tiltrækker kunder fra blandt andet Sverige, Norge, England, Tyskland og Japan, siger centerchef Claus Schøn Poulsen fra Køle- og varmepumpeteknik på Teknologisk Institut.   

Danmark er førende med den grønne CO2 køleteknologi
Danmark var det første land i verden, der indførte et forbud mod alle syntetiske gasser i kølesystemer med virkning fra 1. januar 2007. Og de danske supermarkeder – især de mindre – har været hurtige til at tage den nye teknologi til sig. For i Danmark er der afgifter på brug af drivhusgasser til køling. Desuden bidrager den nye CO2 teknologi med lavere driftsomkostninger for supermarkederne sammenlignet med den traditionelle HFC teknologi, blandt andet fordi brugen af CO2 som kølemiddel resulterer i et mindre energiforbrug. Men i udlandet har den nye grønne køleteknologi endnu ikke for alvor vundet indpas. For her har supermarkederne ikke som i Danmark et økonomisk incitament til at bruge køleanlæg med det naturlige kølemiddel – men den situation vil snart ændre sig, vurderer Claus Schøn Poulsen fra Teknologisk Institut.

- Efter mange års lovende forsknings- og udviklingsarbejde koncentreret omkring at optimere den nye køleteknologi er jeg ikke i tvivl om, at anvendelse af CO2 som naturligt kølemiddel har et kæmpe potentiale i hele Europa. I løbet af de sidste år har mange både danske og udenlandske producenter af udstyr da også fået øjnene op for de kommercielle muligheder i den nye teknologi – og den udvikling vil uden tvivl medvirke til at udfase brugen af HFC teknologien uden for Danmarks grænser, siger Claus Schøn Poulsen fra Teknologisk Institut.

I den kommende tid ser kølefolkene på Teknologisk Institut frem til at bidrage med at forfine teknologien bag det naturlige kølemiddel. Og projektet har allerede hjulpet projektpartneren Knudsen Køling med at udvikle et system, som de vil satse på fremover og også givet den anden projektpartner Danfoss en stor indsigt i enkeltkomponenterne og generet flere ideer til at optimere deres komponenter til fremtidige applikationer.  

Yderligere informationer fås hos: Claus Schøn Poulsen fra Teknologisk Institut på tlf.:7220 2514 eller csp@teknologisk.dk  

Køleanlæg

Her ses det nye køleanlæg, som Teknologisk Institut har testet i det projekt, der blev hædret med en EU-pris den 24. juni 2009.

Måleudstyr - Køleteknologi

Her ses noget af det måleudstyr, som Teknologisk Institut har brugt til at teste den nye køleteknologi.