Udnyttelse af solcelle-el i énfamiliehus med batteri og varmepumpe - et Elforsk-projekt - Sådan virker det

Iben  Østergaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 23 94.

Teknimrum

Udnyttelse af solcelle-el i énfamiliehus med batteri og varmepumpe - et Elforsk-projekt - Sådan virker det

Solcelleelektriciteten dækker først almindeligt husholdnings-el samt el til varmepumper, dernæst oplades batteriet og til slut eksporteres til nettet, når varmepumpe-lagre og batterierne er fyldt op. Batteriet aflader til dækning af alle behov i huset - typisk i den såkaldte kogespids om eftermiddagen. Først når batteriet er afladet, eller effekten overstiger batteri-inverterens kapacitet, købes strøm fra nettet.

Varmepumpen har en ekstra varmtvandsbeholder, så installationen kan indeholde mere energi end normalt, og huset har et forholdsvist tungt betongulv, som opvarmes af varmepumpen via gulvvarmen.

Styringen af komponenternes ydelse og driftsmønstre er sket via inverter-producentens internetbaserede portal.

Elforsk-projekt - figur 1
Solcellestrøm vekselrettes til brug i husholdning og varmepumpe. Overskydende el omformes til jævnspænding i en inverter/batterilader, og derfra gennem samme inverter omformes til vekselspænding til brug i huset, når der ikke er tilstrækkelig solcellestrøm.

Igennem årstider med store variationer i udeklimaet er der i løbet af et år periodevis opsamlet data om energistrømme, og opbygget viden om, hvor meget eget-forbruget af solcelle-el kan øges ved hjæp af batteri og varmepumper, og om hvor stor effektiviteten er ved dette. I den sammenhæng, lå der et grundigt arbejde med blandt andet at få balanceret selve batteriet, og specielt at få styringen fra batteriets inverter til varmepumpen til at fungere så smart som muligt.