Vigtige ressourcer gemt i tæppeindustriens affald

Bodil Engberg Pallesen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 32 81.

Billede af tæpperulle med gråt tæppe

Vigtige ressourcer gemt i tæppeindustriens affald

Nu behøver tæppeaffald ikke længere ende som affald, men kan indgå i et cirkulært kredsløb som basis for nye anvendelige produkter.   

 

Et areal, der er større end 196.000 fodboldbaner. Det er så mange kvadratmeter tæpper, der hvert år kasseres som affald i tæppeindustrien. De 1,2 milliarder kvadratmeter tæpper skaber enorme affaldsmængder, som ender på forbrænding eller deponi. Potentialet i at transformere tæppeaffald til nye, værdifulde produkter gennem innovativ upcycling er derfor massivt.

Hidtil har det ikke været muligt at adskille tæppeaffaldet til brugbare råvarefraktioner, men det er Teknologisk Institut nu nået i mål med i projektet Carpet Zero Waste.

– Gennem en kombination af mekanisk neddeling, sortering og oparbejdning af tæppeaffald er det lykkedes at skabe nye anvendelsesmuligheder for materialer, der traditionelt anses for at være affald. Dette har åbnet op for nye forretningsmuligheder og understøtter industriel innovation, samtidig med at det fremmer ansvarligt forbrug og produktion, fortæller projektleder Bodil Engberg Pallesen fra Teknologisk Institut.

Værdi fremfor udgift

Når tæppeproducenterne sender deres overskydende materialer på forbrænding eller deponi, er det både en udgift og spild af værdifulde ressourcer. Teknologisk Institut har  derfor, sammen med Ege Carpets og Convert, udviklet og demonstreret nye metoder i et tæt samarbejde.  

– Vi har sammen demonstreret konkrete muligheder for at anvende tæppeaffald i nye produkter som akustik- og polstringsmateriale og i andre nye designs med positiv indvirkning på klimaftrykket. Det omfatter alt fra tæppefliser til industrielt affald, som gennem en række trin bliver til nye produkter med værdi, fortæller Bodil Engberg Pallesen

Et cirkulært mindset

For industripartneren Ege Carpets A/S har samarbejdet betydet væsentlige skridt mod at nå et mål om nulspild i produktionen. I dag anvender Ege ca. 17.500 tons materialer inkl. emballage på årsplan. Det resulterer i ca. 2.300 tons affald, som kan få nyt liv. Selvom Ege Carpets også arbejder med såkaldte take-back-ordninger, hvor de hjemtager gamle tæpper, når de lægger nye, genererer de fortsat store affaldsmængder fra de brugte tæpper.

– Vi er nået væsentligt længere med at finde løsninger på produktionsaffald, end hvis vi ikke havde samarbejdet med Teknologisk Institut. Adgang til viden og erfaring har givet mening for os hele vejen igennem, siger Brian Meldgaard, CSR-koordinator fra Ege Carpets, og uddyber:

– Projektet har også betydet et helt nyt mindset. Derfor har vi nu udpeget en ansvarlig for Sustainable Ressources, hvilket betyder, at vi nu har fuldt fokus på at komme i mål med de resultater, som projektet har vist. Det er vigtigt, at vi dedikerer ressourcer til at fremskynde og sikre bæredygtighed som prioritet i vores arbejde. Vi er stolte af at have været en del af denne udvikling, som jeg vil kalde en forvandling.

Industriel innovation

Ved at anvende innovative metoder til neddeling og oparbejdning af tæppeaffald har projektet påvist, hvordan cirkulær økonomi kan realiseres i praksis inden for tæppeindustrien til inspiration i lignende brancher, hvor spildet er stort.

– Målet med projektet har været at udvikle løsninger og værdikæder, hvor tæppeaffald bliver til nye cirkulære produkter. Nogle af disse resultater kan vise muligheder for hele tæppeindustrien også på europæisk plan og medvirke til at reducere ressourceforbrug- og spild og dermed klimaftrykket i stor skala, fortæller Bodil Engberg Pallesen fra Teknologisk Institut.

– Markedet for konvertering af affald til nye produkter vil være afgørende for, om konceptet kan udvides til at dække et større område, herunder tæppeaffald eller andre tekstilbrancher. I den forbindelse er det glædeligt, at Ege Carpets går videre med at anvende projektresultaterne kommercielt, siger hun.

’Carpet Zero Waste Upcycling og genbrug af brugte tæpper via take-back ordning’ ledes af Teknologisk Institut med partnerne Ege Carpets A/S og Convert A/S. Miljøstyrelsen har støttet projektet under MUDP-programmet med 2.551.000 kr.