Gode råd: Sådan kommer du i gang med robotter (1:3)

Søren Peter Johansen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 59.

Faglig leder Søren Peter Johansen fra Teknologisk Institut arbejder med en kollaborativ robot.

Gode råd: Sådan kommer du i gang med robotter (1:3)

Robotter skaber bemærkelsesværdig vækst i alle de produktionsvirksomheder, der er villige til at hoppe på automationstoget.

Men selvom salget af denne nye, banebrydende produktionsteknologi er stigende, er det stadig kun cirka 30 procent af produktionsprocesserne i danske fremstillingsvirksomheder, som er automatiserede, og man kan derfor ikke lade være med spørge sig selv: Hvorfor bliver der ikke automatiseret mere i Danmark?

Teknologisk Institut har gennem deres arbejde og kontakt til et hav af produktionsvirksomheder registreret især tre faktorer, som udgør en barriere mellem virksomheder og automationsgevinster.

De tre faktorer er mangel på tid, mangel på kompetencer og mangel på teknologi.

Derfor vil vi i den kommende tid sætte fokus på, hvordan man kan overvinde disse forhindringer og skærpe sin virksomheds produktivitet og dermed også sikre sin fremtidige eksistens i en global konkurrence.

FORHINDRING #1: MANGEL PÅ TID

To hulemænd aser og maser med en vognfuld sten, som kører på firkantede hjul. En tredje mand kommer og tilbyder et sæt runde hjul, men de to hulemænd takker nej og bedyrer "vi har ikke tid". Analogien fremføres af faglig leder Søren Peter Johansen fra Teknologisk Institut, som mener, billedet sætter diskussionen i det rette perspektiv.

- At sige nej til en produktionsrobot svarer til at sige nej til at få runde dæk på sin vogn. Selvom firkantede hjul måske kan virke for en tid, så vil man unægtelig blive overhalet, hvis man ikke tager sig tid til et hjulskift, siger han.

I relation til denne tidsbarriere, giver han herunder tre gode råd til at komme i gang med robotter og automation.

1. Afsæt tid og kom i gang

Det her er centralt. Man er nødt til at prioritere tiden til at automatisere. Man er rent ud sagt tvunget til det, hvis man har ambitioner om at overleve.

Men hvordan gør man?

Synlighed omkring gevinsterne kan her være nøglen til at få automation højest på virksomhedens dagsorden.

Forsøg her at få afdækket, hvad det betyder for jeres virksomhed - hvilke besparelser kan man opnå, hvilke nye kunder vil man kunne nå (takket være eksempelvis højere kvalitet og sporbarhed, nemmere skift i forespørgsler osv.)?

Her kan det også betale sig at søge erfaren rådgivning, hvis man har brug for hjælp til denne afklaring.

En anden effektiv metode til at få robotterne prioriteret er ved at se på, hvad risikoen er ved ikke at investere i dem. Her findes et værktøj, som kan kortlægge, hvordan man ligger på automatiseringsområdet i forhold til lignende virksomheder.

Når man så bliver klar til at sætte i gang, kan man evt. starte med at låne, leje eller købe en robot. Erkend og acceptér, at det tager tid. Giv plads til begynderfejl, for hver gang man fejler, lærer man rigtig meget. Isolér evt. udviklingsteam fra driften.

2. Lav nogle for-projekter

Analysér opgaven. Test de vanskelige elementer inden investering i hele processen.

Det kan godt være, at det er en meget lille delkomponent i en større automationsproces, som gør, at det hele fejler. Den skal man spotte så hurtigt som muligt. Man skal lave nogle "fast fails" - det sparer én værdifuld tid i det lange løb.

Måske finder man ud af, at man faktisk slet ikke skal automatisere en proces - eller at man kan gøre det på en anden måde. Netop her kan det give mening, at man starter med at leje en robot. Det giver god mulighed for forsigtigt at prøve nogle ting af.

3. Alliér dig med en partner

Hvis man vil have den rigtige løsning fra start, kan det anbefales at alliere sig med en erfaren partner.

Man vil dermed undgå at skulle starte forfra og bruge unødvendig tid, som jo netop er, hvad man vil undgå. Man kan i stedet fastholde sit fokus på hele tiden at skabe nogle bedre produkter.

Overvej nøje hvilke teknologier, I har brug for. Vær opmærksom på, om der allerede findes standardudstyr til at løse jeres udfordring.

Og hvis standardudstyr ikke duer, er det en god idé at bede om referencer fra jeres leverandør på lignende cases.


Tryk her for at læse næste kapitel i serien "Sådan kommer du i gang med robotter" (2:3)