Gode råd: Sådan kommer du i gang med robotter (3:3)
Teknologisk Institut har gennem deres arbejde og kontakt til adskillige produktionsvirksomheder registreret især tre faktorer, som udgør en barriere mellem virksomheder og automationsgevinster.
De tre faktorer er mangel på tid, mangel på kompetencer og mangel på teknologi.
Derfor sætter vi nu fokus på, hvordan man kan overvinde disse forhindringer og skærpe sin virksomheds produktivitet og dermed også sikre sin fremtidige eksistens i en global konkurrence.
Første artikel i serien delte tips til at overvinde manglende tid. Artikel nummer to gav råd til at overmande mangel på kompetencer.
Nu er vi nået til den tredje og sidste forhindring.
FORHINDRING #3: MANGEL PÅ TEKNOLOGI
"Vi kan ikke købe den teknologi, som vi mangler," pointerer nogle produktionsvirksomheder. Herunder har vi samlet en håndfuld råd til at imødekomme virksomheder, som måtte opleve denne udfordring.
1. Søg viden og inspiration
Robotteknologien flytter sig med lynets hast i disse år, hvor teknologi - som tidligere var økonomisk forbeholdt store og komplekse systemer - falder drastisk i pris. Derudover kommer der rigtig mange nye produkter på markedet, som gør det umulige muligt.
Vi oplever ofte, at mange virksomheder forlader os med "a-ha"-oplevelser og fornyet mod på automation.
Så det er tænkeligt, at der rent faktisk findes teknologi, som passer til jeres specifikke produktion - I er bare ikke klar over, at det findes.
Så før man udsætter et automationsprojekt af denne årsag, så sæt lidt tid af til at undersøge markedet grundigt. Man kan her med fordel trække på erfarne samarbejdspartnere, leverandører eller lignende.
Du kan ikke få 15 års erfaring på robotteknologi på en uge. Det er der nogen, der har brugt 15 år på af få. Brug dem.
Det kan også varmt anbefales at prioritere tid til inspirationsbesøg hos andre produktionsvirksomheder, hvor der er rammer for at komme i dialog med virksomheden og stille kritiske spørgsmål - høre både om fordele og ulemper ved forskellige metoder og teknologier.
Jeres virksomheder ligger ikke inde med al viden selv - og ved at deltage i netværk, konferencer eller åbent hus-arrangementer udvider man sin erfaring og forudsætninger betragteligt.
2. Procesoptimér først (hele værdikæden)
Det kan godt være, at I ikke kan finde teknologi til at automatisere en bestemt proces, men så kan det være, at selve processen har brug for en optimering.
Man kan for eksempel re-designe sine produkter, så de ikke skal skrues sammen, men klikkes sammen, hvilket er enklere at automatisere.
Så kig jeres processer efter i sømmene, inden der investeres i automation. Bring for eksempel Lean på banen - og kig her ikke for snævert.
Hvis nu din leverandør tager et emne og placerer det i en kasse, så skal du jo samle det op igen for at sætte en komponent på. Den komponent får du måske fra en anden underleverandør. Måske var det smartere, at du sendte den komponent ned til din leverandør, og så satte de den på, når de nu alligevel havde produktet i hånden. Så slipper du for at samle den op. Men det kræver, at man "lean'er" og automatiserer på tværs af flere virksomheder eller flere arbejdsprocesser.
Ser man for eksempel på IKEA, har de netop gjort det, at de har kigget helt ud til kunden. "Hvorfor skal vi samle tingene? Det kan kunderne jo gøre", siger de - og de kan dermed levere billigere produkter og samtidig skabe større ejerskab hos kunderne, der selv samler deres møbler.
Efter en procesoptimering er jeres produktion blevet mere automatiseringsegnet. Det værste, man kan gøre, er at automatisere de processer, som viser sig at være overflødige.
3. Søg midler
Hvis jeres automationsplan når nye, innovative højder (i nærheden af en kategori 4 på Genefke-skalen) kan man ansøge om udviklingsmidler.
Midler uddeles jævnligt fra forskellige fonde, f.eks. EU Horizon 2020, Innovationsfonden, InnoBooster. Man kan også overveje, om man kan dele udviklingsomkostninger med andre.
4. Tag ét skridt ad gangen
Man må ikke tage for store teknologiske spring på én gang. Har man en ren manuel produktion, skal man ikke forsøge at fuldautomatisere hele produktionen på én gang. Det kan man slå sig på.
Start i stedet med nogle delprocesser, og så byg det sammen hen ad vejen.
Ligeledes, hvis man søger automatisering af processer, hvor der kan være teknologisk usikkerhed involveret, så bryd processen op i flere bidder med mindre risiko.
Forprojekter kan være med til at afklare om en udvalgt teknologi kan løse opgaven og dermed være med til at reducere risikoen ved det efterfølgende automatiseringsprojekt.
Forprojektet er også med til at give begge parter en mere præcis vurdering af prisen på en opgave. Ofte kan den teknologi, der udvikles i et forprojekt ligeledes delvist anvendes i det efterfølgende automatiseringsprojekt.